Zašto trebate doručkovati zobene pahuljice?

Zašto trebate doručkovati zobene pahuljice?

Zašto trebate doručkovati zobene pahuljice?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ako osjećate glad vrlo brzo nakon doručkovanja, velika je vjerojatnost da se niste odlučili na najbolji izbor za doručak. Istraživanje, objavljeno u časopisu Annals of Nutrition & Metabolism, otkriva da su zobene pahuljice najbolji izbor jer vas drže sitima dulje i pomoći će u smanjenju broja kalorija tijekom cijelog dana.

Znanstvenici su podijelili 36 muškaraca i žena u 3 različite grupe, ovisno o vrsti doručka. Tijekom sljedeća 3 sata su sudionici trebali ocijeniti koliko su gladni, a znanstvenici su im izmjerili razinu glukoze i inzulina.

Kao što su znanstvenici i pretpostavili, osobe, koje su doručkovale zobene pahuljice, su tijekom dana osjećale manju razinu gladi i unijele su u prosjeku 31% kalorija manje tijekom cijelog dana.

Tijelu je potrebno više vremena da probavi zobene pahuljice. One imaju nizak glikemijski indeks i održavaju razinu šećera u krvi stabilnom duže vrijeme. Visok postotak vlakana će pospješiti rad probavnog sustava, a istovremeno vas duže držati sitima.

Prethodna istraživanja su pokazala da zobene pahuljice mogu pomoći u prevenciji pretilosti i bolesti povezanih uz pretilost, kao što su dijabetes tipa 2, visoka razina krvnog tlaka i visoka razina kolesterola u krvi.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti