Novogodišnje odluke škode zdravlju?

Novogodišnje odluke škode zdravlju?

Novogodišnje odluke škode zdravlju?
  • Objavljeno: Srijeda, 02.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Neuspjeh realizacije novogodišnjih odluka može izazvati nisko  samopouzdanje, osjećaj bespomoćnosti te blagu depresiju.

Odluka o okretanju nove stranice u životu može nam više štetiti nego koristiti, tvrde stručnjaci za mentalno zdravlje, piše BBC

Organizacija stručnjaka za mentalno zdravlje Mind naglašava da ljudi ne trebaju biti pod pritiskom kako ovu godinu moraju početi donošenjem odluka o vlastitom poboljšanju. 

Stručnjaci naglašavaju da odluke o mršavljenju, prestanku pušenja ili pronalasku boljeg radnog mjesta doprinose stvaranju negativne slike o nama samima. 

Isto tako, ne uspijemo li realizirati svoje novogodišnje odluke, može se javiti osjećaj neuspjeha i nesigurnosti, što potiče nisko samopouzdanje, osjećaj bespomoćnosti i blagu depresiju. 

Upravo zbog toga stručnjaci savjetuju da bismo umjesto donošenja novogodišnjih odluka trebali na ovu godinu gledati pozitivno jer nam to pruža mogućnost za nova ostvarenja. 

Isto tako, stručnjaci donose nekoliko savjeta za poboljšanje našeg mentalnog zdravlja u ovoj godini.

  • Tjelesna aktivnost je važna jer vježbanjem se ispuštaju endorfini koji su vrlo važni za naše psihičko zdravlje i raspoloženje. 
  • Povezivanje sa prirodom također je važno, jer znanstveno je dokazano da okruženost zelenilom poboljšava raspoloženje.
  • Učenje novih stvari bitno je jer nam stimulira mozak i daje samopouzdanje.
  • Sudjelovanje u radu zajednice također može popraviti  sliku koju imamo o sebi, a  nagrada je ne samo nama koji pomažemo već i onima kojima smo odlučili pomoći.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti