Niska razina melatonina uzrokuje dijabetes?

Niska razina melatonina uzrokuje dijabetes?

Niska razina melatonina uzrokuje dijabetes?
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.04.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su ustanovili da niska razina melatonina može značajno povećati rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

U istraživanju je sudjelovalo 370 žena koje pate od dijabetesa posljednjih 12 godina, ali nisu patile od dijabetesa na samom početku istraživanja i 370 žena koje ne pate od dijabetesa. Uzorci urina su se skupljali redovito kako bi se izmjerila razina melatonina koji se proizvodio tijekom noći.

Faktori koji utječu na smanjenje razine melatonina su san loše kvalitete, nedovoljna količina sna, određeni lijekovi i noćne smjene.

Iako ne postoji siguran dokaz, rezultati istraživanja su pokazali da postoji povezanost između niske razine melatonina i nastanka dijabetesa 2.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Medical Association, ističu da planiraju nastaviti istraživanje kako bi sa sigurnošću potvrdili rezultate ovog istraživanja.

Prethodna istraživanja su pokazala da manjak sna i san loše kvalitete povećavaju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 jer je osoba sklonija nezdravoj prehrani kada je neispavana.

Proizvodnju melatonina ometaju brojne stvari, uključujući svjetlost, konzumiranje alkohola i nezdravih namirnica u razdoblju od nekoliko sati prije odlaska u krevet.

Iz razloga što je potrebno nastaviti istraživanje, prerano je da bi se sa sigurnošću ljudima savjetovalo da počnu uzimati suplemente melatonina jer znanstvenici još uvijek nisu upoznati s najučinkovitijim prirodnim metodama povećanja proizvodenje melatonina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti