Niži IQ i smrtnost

Niži IQ i smrtnost

Niži IQ i smrtnost
  • Objavljeno: Utorak, 10.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su pronašli da među gotovo milijun muškaraca koji su praćeni od 18 godina na dalje, rizik od umiranja od bilo kojeg uzroka do srednje dobi postupno se  povisivao kako je muškarčev IQ ( kvocijent inteligencije) bio niži.

Oni u skupini s najnižim prosječnim IQ-om u dobi od 18 godina imali su gotovo dva puta veće izglede  da će umrijeti do srednje dobi u usporedbi s njihovim vršnjacima s najvišim IQ-om – čak i kada su se u razmatranje uzeli i drugi čimbenici. Oni su uključivali primanja u obitelji tijekom djetinjstva, te težinu i opće zdravstveno stanje u dobi od 18 godina.

Studija, koja je objavljena u medicinskom časopisu „Epidemiology“, ne otkriva razloge povezanosti između IQ-a i smrtnosti. Ali rezultati daju dodatne dokaze onima iz prošlih studija koje su povezivale IQ u djetinjstvu i dugovječnost.

Jedan potencijalni razlog za povezanost jest da viši IQ tipično vodi prema boljoj edukaciji i boljem poslu, koji daje pojedincima bolje načine za zaštitu zdravlja, prema istraživačima na trenutnom istraživanju, koja je vodio dr. Finn Rasmussen s Karolinska Institute, Stockholm.
Ono što ide u prilog toj ideji jest da su istraživači pronašli da kada su uključili čimbenik obrazovanja u svoju analizu, povezanost između IQ-a i ranije smrti se nekako promijenila.

I dodatno tome, izjavili su istraživači, pojedinci s višim IQ-om mogu bolje reagirati na zdravstvene poruke i vjerojatnije je da će vježbati i izbjegavati pušenje, na primjer. I mogu biti skloniji boljem mentalnom zdravlju, koje zauzvrat zaštićuje i njihovo fizičko zdravlje.

Rezultati se temelje na podacima prikupljenima na 994 262 muškarca iz Švedske koji su bili na služenju vojnog roka, kada su bili u dobi od prosječno 18 godina. Zatim su praćeni oko 32 godine, tijekom kojih ih je umrlo gotovo 14 500.

Ukupno, rizik od rane smrti povećavao se kako se snižavao IQ mladog muškarca. I specifičnije, pronašli su istraživači, rizici od smrti uzrokovane nesretnim slučajevima, bolestima srca i samoubojstvima bili su u korelaciji s IQ-m.

Implikacije tih rezultata nisu potpuno jasne, prema mišljenju Rassmunsena i njegovih kolega. No ipak, istaknuli su, postoje neki dokazi da bi se IQ mogao povećati u djetinjstvu, što upućuje na potencijalni način poboljšanja dugoročnog zdravlja.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti