Kućna njega za KOPB

Kućna njega za KOPB

Kućna njega za KOPB
  • Objavljeno: Utorak, 23.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rezultati kliničkih istraživanja upućuju na to da je rehabilitacija kod kuće bolja od one u klinici i sigurna je i učinkovita za ljude s KOPB-om.
Dr. Francois Maltais, s Hospital Laval, Quebec i njegovi kolege procijenili su osjećaj nedostatka zraka i druge rezultate kod 252 pacijenta s umjerenom do teškom KOPB koji su bili nasumice raspoređeni da sudjeluju u osmotjednom programu rehabilitacije kod kuće ili ambulantno.

Kod programa provođenog kod kuće, sudionici su provodili aerobne i vježbe snage tri puta na tjedan. Kvalificirani stručnjak za vježbanje počeo je program u kućnim uvjetima i zatim je svaki tjedan zvao sudionike kući da ih podsjeti koliko je važno držati se programa i da riješi eventualne probleme.

Nakon 1 godine, pacijenti u objema skupinama pokazali su slična poboljšanja u poteškoćama s disanjem, izvjestio je tim u časopisu «Annals of Internal Medicine».

Najviše negativnih učinaka u objema skupinama bilo je povezano s pogoršanjima KOPB-a. Nije bilo ozbiljnih neželjenih situacija ni u jednoj skupini uzrokovanih preporučenim rehabilitacijskim programom.

«Mi preporučamo osobnu, kućnu plućnu rehabilitaciju koja se može implementirati u mnogim zeljama», zaključili su Maltais i njegovi kolege. «Mogućnost pružanja različite plućne rehabilitacije određene prema individualnim potrebama bi trebala poboljšati dostupnost tih intervencija.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti