Novost iz Mattela: Barbie lutka s Downovim sindromom

Novost iz Mattela: Barbie lutka s Downovim sindromom

Novost iz Mattela: Barbie lutka s Downovim sindromom
  • Objavljeno: Srijeda, 26.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: shop.mattel.com

Kategorija: Zanimljivosti

Svjetski poznati proizvođač igrača Mattel predstavio je svoju prvu Barbie lutku s Downovim sindromom u nastojanju da što više djece pronađe igračku koja ih predstavlja i s kojom se mogu poistovjetiti.

Prilikom kreiranja svoje nove lutke, Mattel se konzultirao s američkim Nacionalnim društvom za Downov sindrom i medicinskim stručnjacima radi prilagodbe dizajna te primijenio novo oblikovanje lica I tijela, koje bolje predstavlja žene s Downovim sindromom, a primjer je kraće tijelo i duži torzo.

Nova Barbie nosi ružičastu ogrlicu s tri strelice koje predstavljaju tri kopije 21. kromosoma, odnosno genetsku anomaliju koja uzrokuje karakteristike povezane s Downovim sindromom.

Barbie s Downovim sindromom dio je linije Barbie Fashionistas lansirane 2022. godine, koju u Mattelu opisuju kao svoju najraznovrsniju i najinkluzivniju liniju. Ona uključuje lutke raznih tonova kože, boje očiju i kose, različitih tipova tijela, kao i lutke s invaliditetom kao što su Barbie s protetskom nogom i Barbie koja koristi invalidska kolica.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti