Nova podvarijanta koronavirusa: Je li arkturus stigao u Hrvatsku?

Nova podvarijanta koronavirusa: Je li arkturus stigao u Hrvatsku?

Nova podvarijanta koronavirusa: Je li arkturus stigao u Hrvatsku?
  • Objavljeno: Utorak, 25.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zanimljivosti

U Hrvatskoj nije potvrđena nova podvarijanta koronavirusa, arkturus, izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, prenose mediji. Zasad je ova varijanta potvrđena u 22 zemlje, uključujući Italiju, Njemačku i Sloveniju. Capak je potvrdio da nema razloga za paniku jer, iako se arkturus brzo širi, zasad se nije pokazalo da izaziva težu kliničku sliku od drugih podvarijanti omikrona. Neki slučajevi upućuju na to da kod djece može izazvati konjunktivitis, ali ta veza još nije službeno potvrđena.

Capak je spomenuo i da bi se uskoro trebao održati sastanak Odbora za hitna stanja i prekogranične prijetnje Svjetske zdravstvene organizacije, na kojemu će se odlučivati o proglašenju kraja pandemije. Kaže da je u osnovi riječ o administrativnom pitanju jer je "koronavirus došao da ostane", no pozitivno je to da većina ljudi stekla imunitet cijepljenjem ili preboljenjem COVID-a.

Komentirao je i kako je cijepljenje protiv COVID-a u Hrvatskoj trenutno na niskoj razini - ove je godine utrošeno blizu 400.000 doza cjepiva protiv gripe, a nabavljeno ih je gotovo 700.000. No, dok je cijepljenje protiv COVID-a u padu, u Hrvatskoj cijepni obuhvat ponovno raste i približava se brojkama iz 2019. godine. Preliminarni podatci HZJZ-a za 2022. pokazuju da je cijepni obuhvat protiv morbila, rubele i parotitisa došao na 91,04 posto i približava se pretpandemijskom razdoblju, kada je iznosio 93 posto.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti