Obilježavanje Dana Parkinsonove bolesti

Obilježavanje Dana Parkinsonove bolesti

Obilježavanje Dana Parkinsonove bolesti
  • Objavljeno: Utorak, 11.04.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dana Parkinsonove bolesti će se održati danas, u utorak, 11. travnja 2017. godine, od 11.00 do 13.00 sati na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu.

Obilježavanje Dana Parkinsonove bolesti organizira Udruga Parkinson i mi pod vodstvom neurologinje, doc.prim.dr.sc. Vladimire Vuletić. Obilježavanje Dana Parkinsonove bolesti ove godine se organizira po peti put, a cilj je podizanje razine svijesti šire javnosti o ovoj progresivnoj neurološkoj bolesti od koje danas boluje više od 14 000 građana. Ove godine je ujedno i 200 godina od prvog opisa bolesti što obilježavamo u EU organiziranjem obilježavanja i korištenjem zajedničkog loga („Ujedinjeni protiv Parkinsonove bolesti“).

Tijekom manifestacije na Cvjetnom trgu biti će organiziran izložbeni prostor gdje će članovi Udruge dijelili zainteresiranim građanima informativne brošure, propagandni materijal i crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti. Donatorima će biti podijeljene i torbe i bedževi s zajedničkim EU logom za Europsku udrugu za Parkinsinovu bolest. Uz podršku Plesnog studija Fredi okupljeni će moći zaplesati tango, a zahvaljujući Hrvatskom stolnoteniskom savezu zaigrati i stolni tenis,te će se tako naglasiti aktivnosti koje pomažu kod Parkinsonove bolesti. Svoj dolazak i doprinos povećanju svjesnosti o Parkinsonovoj bolesti najavili su i poznati glazbeni umjetnici, Nenad Bach i Massimo Savić, a od sportaša događanju će se pridružiti Zoran Primorac i Dragutin Šurbek. U 13.00 u Prostoru za javne tribune Grada Zagreba (Kaptol 27) održati će se edukativna predavanja članova multidiscliplinarnog tima koji sudjeluje u radu Udruge.

Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a svoj su dolazak najavili i predstavnici Ministarstva zdravlja, Grada Zagreba, HZZO-a,saborskog Odbora za zdravstvo, te mnogi drugi iz političkog i javnog života.

Udruga Parkinson i mi osnovana je u svrhu unapređenja života oboljelih od Parkinsonove bolesti te okuplja više od četiri stotine bolesnika koji kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima uči kako se lakše nositi s ovom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima. Udruga ima podružnice u Rijeci i Splitu gdje će se na sličan način obilježiti ovaj dan.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti