Od fobija pati više žena nego muškaraca

Od fobija pati više žena nego muškaraca

Od fobija pati više žena nego muškaraca
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Je li vam se ikada dogodilo da hodate gradom ili gledate televiziju i zapljusne vas val uznemirenosti popraćen mnogim neugodnim pojavama? To znači da ste doživjeli napadaj panike koji pogađa mnoge ljude, a najčešće se počinje javljati u dobi nakon puberteta.

Panika je zapravo panično stanje, odnosno oblik intenzivnog straha od iznenadne opasnosti, a često uključuje i motoriku koja omogućuje bijeg iz opasne situacije. Fobije su vrlo slične napadima panike, no one su neurotsko stvaranje straha različitog stupnja i to od tjeskobe, ustrašenosti, pa sve do panike, a povezane su s različitim predmetima i situacijama obično bez realne podloge i povoda.

Fobična reakcija je automatska i prilično stresna, a osoba je ne može kontrolirati jer je praktički sva obuzeta imaginacijom prijetnje i opasnosti. Postoji različiti tipovi fobija koje pogađaju ljude. Jedna od najčešćih jest odlazak zubaru ili doktoru, a odgađanje odlaska na ta mjesta, često može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih poteškoća.

Postoje i fobije od letenja, krvi, zatim fobije od zatvorenog prostora ili klaustrofobije, fobije od otvorenog prostora (agorafobije), socijalne fobije i mnoge druge fobije koje čovjek sklon fobijama konstantno razvija.

Fobične osobe su inače svjesne da njihov strah nadilazi granice normalnoga i da nema stvarne opasnosti, no fobična reakcija je automatska i osoba tada pokazuje sve tjelesne reakcije koje su prisutne u velikom strahu, što znači ubrzan rad srca, osjećaj nedostatka zraka, površno disanje, drhtanje, i jaku želju za bijegom iz fobične situacije.

Poznato je da je fobija česti oblik anksioznog poremećaja i zahvaća ljude svih dobi, svih socijalnih staleža i na svim geografskim širinama. Prema američkom nacionalnom institutu za mentalno zdravlje između pet i dvanaest posto Amerikanaca pati od neke fobije, a slično je i u zapadnoj Europi. U slučaju da fobije potpuno ovladaju životom čovjeka svakako je potrebno obratiti se liječniku ili psihijatru koji mogu možda samo na kratko vrijeme pripisati određene sedative za kraće vrijeme.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti