Od fobija pati više žena nego muškaraca

Od fobija pati više žena nego muškaraca

Od fobija pati više žena nego muškaraca
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Je li vam se ikada dogodilo da hodate gradom ili gledate televiziju i zapljusne vas val uznemirenosti popraćen mnogim neugodnim pojavama? To znači da ste doživjeli napadaj panike koji pogađa mnoge ljude, a najčešće se počinje javljati u dobi nakon puberteta.

Panika je zapravo panično stanje, odnosno oblik intenzivnog straha od iznenadne opasnosti, a često uključuje i motoriku koja omogućuje bijeg iz opasne situacije. Fobije su vrlo slične napadima panike, no one su neurotsko stvaranje straha različitog stupnja i to od tjeskobe, ustrašenosti, pa sve do panike, a povezane su s različitim predmetima i situacijama obično bez realne podloge i povoda.

Fobična reakcija je automatska i prilično stresna, a osoba je ne može kontrolirati jer je praktički sva obuzeta imaginacijom prijetnje i opasnosti. Postoji različiti tipovi fobija koje pogađaju ljude. Jedna od najčešćih jest odlazak zubaru ili doktoru, a odgađanje odlaska na ta mjesta, često može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih poteškoća.

Postoje i fobije od letenja, krvi, zatim fobije od zatvorenog prostora ili klaustrofobije, fobije od otvorenog prostora (agorafobije), socijalne fobije i mnoge druge fobije koje čovjek sklon fobijama konstantno razvija.

Fobične osobe su inače svjesne da njihov strah nadilazi granice normalnoga i da nema stvarne opasnosti, no fobična reakcija je automatska i osoba tada pokazuje sve tjelesne reakcije koje su prisutne u velikom strahu, što znači ubrzan rad srca, osjećaj nedostatka zraka, površno disanje, drhtanje, i jaku želju za bijegom iz fobične situacije.

Poznato je da je fobija česti oblik anksioznog poremećaja i zahvaća ljude svih dobi, svih socijalnih staleža i na svim geografskim širinama. Prema američkom nacionalnom institutu za mentalno zdravlje između pet i dvanaest posto Amerikanaca pati od neke fobije, a slično je i u zapadnoj Europi. U slučaju da fobije potpuno ovladaju životom čovjeka svakako je potrebno obratiti se liječniku ili psihijatru koji mogu možda samo na kratko vrijeme pripisati određene sedative za kraće vrijeme.

Najčitanije zanimljivosti