Smirite napad panike pomoću 5 jednostavnih koraka!

Smirite napad panike pomoću 5 jednostavnih koraka!

Smirite napad panike pomoću 5 jednostavnih koraka!
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.08.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Psihologija

Napadi panike su češći nego što mislite. Prate ih intenzivne emocije i fizički simptomi poput snažnog i ubrzanog rada srca, znojenja, mučnine, vrtoglavice.

Teško se oduprijeti takvom doživljaju koji često ostavlja dojam bespomoćnosti. Napadi panike često su praćeni agorafobijom i depresijom.

Osobe koje pate od napad panike, često se osjećaju usamljeno, no činjenica jest da od ove vrste poremećaja pate milijuni ljudi. Postoji mnogo tehnika kojima možete ublažiti napad panike, a razgovor i terapija, kod psihologa ili psihijatra, su se pokazale kao najučinkovitije metode.

Ovih 5 jednostavnih tehnika će vam pomoći prevladati napad panike:

Prepoznajte napad panike na vrijeme.

Jedan od prvih koraka u preuzimanju kontrole nad napadima panike jest prepoznati da imate jedan. Tijekom napada panike, uobičajeno je osjećati simptome srčanog ili moždanog udara.

Ako napad panike nastupa po prvi put, najbolje je potražiti pomoć liječnika kako biste isključili druge, životne prijetnje. Ako ste doživljavali napade i ranije, a pritom znate da ste potpuno zdravi, sjetite se da je to samo prolazna faza.

Ona jest nelagodna, no nije opasna za zdravlje. Život vam neće zauvijek biti takav, čak ni u trenucima kada se zaista ne osjećate dobro!

Naučite tehniku disanja.

Mnogi imaju poteškoće s disanjem kad ih uhvati napad panike. Da biste ublažili simptome, pokušajte se usredotočiti na duboko disanje.

Kisik koji ćete primiti pomoći će vam da se osjećate bolje. Smanjit ćete broj otkucaja srca, ukloniti mučninu i vrtoglavicu. Ova tehnika smirivanja mijenja fokus i pruža osjećaj da ipak stvari držite pod kontrolom.

Promijenite fokus.

Ako želite nadvladati simptome napada panike, odaberite neki objekt kojemu ćete se posvetiti. To mogu biti vaše cipele ili opip tehnike tkanja na košulju. Razmišljajte na koji način biste nekome opisali svoje cipele ili košulju.

Ako ste u bučnom ili pretrpanom prostoru, pokušajte pronaći mirnije mjesto, kako biste se mogli učinkovitije fokusirati.

Ponavljajte pozitivne rečenice.

Da biste zaustavili simptome napada panike, usredotočite se na ponavljanje fraza koje nose pozitivnu poruku.

Na primjer, možete izgovarati: „Ovo je prolazno stanje, imam sretan i ispunjen život!“. Ovu rečenicu možete ponavljati u sebi, ali preporučuje se izgovarati ju na glas.

Opustite mišiće.

Ako patite od napada panike, sigurno ste primijetili da vam se grče mišići cijelog tijela, to uzrokuje dodatnu nelagodu. Fokusirajte se na opuštanje mišića prstiju i ruku, zatim se prebacite na podlaktice, ramena i torzo.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije