Rano otkrivanje raka crijeva

Rano otkrivanje raka crijeva

Rano otkrivanje raka crijeva
  • Objavljeno: Srijeda, 17.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dijagnoza kolorektalnog karcinoma bit će odgođena ili propuštena kod znatnog broja ljudi koji boluju od upalnih bolesti crijeva ako se kontrolna kolonoskopija provodi prema preporučenim službenim smjernicama, objavili su ovaj mjesec istraživači iz Nizozemske, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Upalne bolesti crijeva odnose se na skupinu stanja, uključujući Chronovu bolest i ulcerozni kolitis, koja su karakterizirana kroničnom upalom crijeva, što dovodi do simptoma kao što su bol i proljev. Za pojedince s upalnim bolestima crijeva poznato je da imaju povišen rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Postojeće smjernice američke Udruge gastroenterologa i britanskog Društva za gastroeterologiju preporučuju da se pregledi za karcinom kolona počnu 8 do 10 godina nakon postavljanja dijagnoze Chronove bolesti ili izraženog ulceroznog kolitisa, ili 15 do 20 godina nakon kod pojave bolesti na lijevoj strani.

"Ove početne točne, naime nisu temeljene na čvrstoj znanstvenoj osnovi", izjavili su dr. F.P. Vieggaas i njegovi kolege u rujanskom izdanju medicinskog časopisa "Gut".

Da bi izmjerili vrijeme između početka upalne bolesti crijeva i dijagnoze kolorektalnog karcinoma, istraživači su analizirali zapise 149 pacijenata s ukupno 166 karcinoma liječenih na nizozemskim sveučilišnim medicinskim centrima u razdoblju od 1990. i 2006. godine. Vrijeme između dijagnoze upalne bolesti crijeva i karcinoma bilo je od 0 do 45 godina.

Rezultati su pokazali da je 22% pacijenata razvilo karcinom prije "službenog" početka nadzora od 8 do 25 godina nakon dijagnoze upalne bolesti crijeva. Proporcija je rasla do 28% ako je praćenje bilo počelo nakon 10 do 20 godina nakon dijagnoze upalne bolesti crijeva. "Smjernice praćenja većinom se temelje na trajanju bolesti i doima se da nisu dostatne i trebaju se proširiti", zaključili su Vieggaar i njegovi kolege s Medical Center Utrecht.

Umjesto spomenutog oni preporučuju praćenje na temelju vrednovanja pacijenata prema njihovim čimbenicima rizika, uključujući izraženost bolesti, rani početak upalne bolesti crijeva i podatka o kolorektalnom karcinomu u obiteljskoj povijesti.

U pisanom komentaru o studiji, dr. Charles N. Bernstein s University of Manitoba, Winipeg, Canada, slaže se da u nekim slučajevima, pacijentovi simptomi i povijest opravdavaju rani probir, i on savjetuje gastroenterolozima da razmotre kolonoskopijju za praćenje i uočavanje bolesti prije preporučenih 8 godina (nakon dijagnoze upalne bolesti crijeva) ako za to postoji mogućnost.

No bez obzira na sve, istaknuo je, široko revidirana početna točka za početni probir na manje od 8 godina mogla bi stvoriti troškove koji bi bili znatno veći od dobrobiti za onih nekoliko koji bi od toga mogli imati dobrobiti.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti