Upravljajte ADHD-om bez lijekova!

Upravljajte ADHD-om bez lijekova!

Upravljajte ADHD-om bez lijekova!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Otkrijte mogućnosti

Ako vaše dijete ima ADHD, provjerite sve opcije liječenja i otkrit ćete da lijekovi nisu jedini način. Ostali oblici liječenja mogu se koristiti zajedno s lijekovima ili kombinirati sa drugim tretmanima. Prije donošenja odluke, svakako se konzultirajte s liječnikom.

Bihevioralna terapija

Ova vrsta terapije, također poznata kao kognitivno bihevioralna terapija, može olakšati simptome ADHD-a. Tijekom terapije sve je usmjereno na identificiranje i mijenjanje misli u svrhu promijene ponašanja. Istraživanja su pokazala da je ovaj pristup liječenja izrazito učinkovit u smanjenju impulzivnog ponašanja. Osobe s ADHD-om često imaju mentalnih problema poput depresije ili tjeskobe, a bihevioralna terapija može ublažiti njihove simptome. Najbolje funkcionira u kombinaciji s lijekovima.

Bihevioralna terapija za roditelje

Roditelji bi također trebali odlaziti na ovu vrstu terapije ako žele naučiti kako pomoći svom djetetu i upravljati ADHD simptomima. To može pozitivno utjecati na djetetovo ponašanje i razvoj, te ojačati vaš međusobni odnos.

Bihevioralna terapija za nastavnike

Isto tako, nastavnici moraju znati kako se nositi s djecom koja imaju ADHD. Škola može uvelike pomoći učenicima s ovom vrstom poremećaja.

Coaching

To je noviji tip liječenja. Coach ili trener, koji se ponekad naziva izvršni li organizacijski trener, nije liječnik ili zdravstveni djelatnik, ali koristi različite tehnike za tretiranje simptoma ADHD-a. Pomaže djeci i odraslima naučiti vještine kojima će lakše upravljati simptomima. Coach također može pomoći u postavljanju ciljeva, rješavanju problema i upravljanju vremenom.

Neurofeedback

Neurofeedback, tzv. trening mozga ili EEG biofeedback, uključuje stavljanje kape sa senzorima na glavu djeteta pomoću koje se prate moždani valovi. Za vrijeme praćenja, dijete obavlja svakodnevne aktivnosti, uči i igra se. Cilj ove terapije je spoznati kako djetetov mozak funkcionira i na temelju toga napraviti plan ublažavanja simptoma ADHD-a. Ovakva terapije nema nuspojave, a neka istraživanja pokazuju da pomaže djeci upravljati vremenom i pomaže održati koncentracije.

Prepoznajte ADHD kod djeteta!

Terapija glazbom

Djeca s ADHD-om se često bore s povećanim stresom i anksioznošću. Glazba pomaže u opuštanju jer ima početak, kraj i ritam, i stručnjaci podržavaju ovaj oblik terapije. Terapija glazbom ne bi trebala zamijeniti bihevioralnu terapiju ili lijekove.

Pomoćne tehnologije (AT)

ADHD utječe na frontalne režnjeve mozga. To je područje koje pomaže u organizaciji i planiranju, stoga djeca s ADHD-om imaju problema u rješavanju domaće zadaće i ostalih aktivnosti. Smatra se da pomoćne tehnologije, kao što su mobilni telefon, aplikacije, kalkulator, online kalendari i slično, mogu pomoći djeci da obrate više pozornosti. Isprobajte nekoliko alata i odaberite onaj koji najbolje odgovara djetetu. Pritom pripazite na vrijeme koje dijete provede ispred ekrana jer to može pogoršati simptome.

Tjelovježba

Redovita tjelovježba olakšava mnoge ADHD simptome. Može pomoći djeci da obrate pozornost i potaknuti njihovo raspoloženje. Čak i kratkotrajna fizička aktivnost može podići razinu dopamina u mozgu. Aktivnost također pomaže kod spavanja. Ako vaše dijete ima neredoviti san, to može pogoršati ADHD simptome.

Zdrava prehrana

Loša prehrana ne uzrokuje ADHD. No, stručnjaci kažu da je prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i proteinima, važna za zdravi razvoj mozga. Neka istraživanja dokazuju da je moguće ublažiti simptome ADHD-a, ako se iz prehrane izbace namirnice koje sadrže umjetna bojila. Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama i cinkom, također mogu pozitivno utjecati na dijete. No, i dalje nama znanstvenih dokaza da prehrana sa sigurnošću ublažava ili liječi ADHD.

Dodaci prehrani

Iako vitamini i minerali u prehrani pomažu razvoju mozga, nije dokazano da pomažu ADHD-u. Neka istraživanja pokazuju da cink i riblje ulje mogu smanjiti hiperaktivnost i impulzivnost. Prije upotrebe, svakako se konzultirajte s liječnikom.

Kiropraktika

Ovo je kontroverzni izbor za liječenje ADHD-a. Kiropraktičari vjeruju da pomaci na kralježnici mogu pridonijeti ADHD simptomima. No, stručnjaci još nisu sigurni ima li namještanje kralježnice veze sa poremećajem hiperaktivnosti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije