Salmonela odlična za borbu protiv raka

Salmonela odlična za borbu protiv raka

Salmonela odlična za borbu protiv raka
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su regrutirali salmonelu, smrtonosnu bakteriju koja napada tisuće ljudi svake godine, da radi nešto nezamislivo. Regrutirali su ju da se bori protiv raka!

Znanstvenici s University of Minnesota vjeruju kako salmonela može biti vrijedan „alat" u borbi protiv raka u organima koji okružuju crijeva, naime tu su jetra, slezena i debelo crijevo, pošto su to mjesta gdje salmonela prirodno inficira tijelo.

Pokusi na životinjama već su pokazali kako salmonela može uspješno kontrolirati tumore u crijevima. Ljudska klinička ispitivanja su već u tijeku, a bitno je da pokazuju odlične rezultate.

„Mnoge bakterije i virusi, čak i oni štetni, mogu se koristiti u borbi protiv bolesti," objašnjava glavni istraživač Edward Greeno, a prenosi Top News.

Znanstvenicima je već stoljećima poznato kako je oboljelima od raka ponekad bolje nakon što su izloženi infekciji. Greeno navodi primjer iz objavljenog izvješća u Austriji iz 1860-ih o pacijentu s velikim tumorom.

Pacijent je bio smješten u istoj prostoriji kao i drugi bolesni pacijent s teškom infekcijom. Ubrzo se i tumor inficirao i počeo smanjivati kod izvornog pacijenta, a na kraju je gotovo i nestao. Nažalost, infekcija je također ubila pacijenta s tumorom.

„Dakle, ključ ovog istraživanja," napominje Greeno, „bio je pronaći način kako dostaviti borbene sposobnosti salmonele nekom pacijentu, a da ga u isto vrijeme ne razbolimo sa samom bakterijom."     

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti