Oliver Twist nije bio gladan

Oliver Twist nije bio gladan

Oliver Twist nije bio gladan
  • Objavljeno: Utorak, 30.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje objavljeno u božićnom izdanju časopisa „British Medical Journal“ pokazalo je da prehrana Olivera Twista možda nije bila tako loša kao što se mislilo.

U klasiku Charlesa Dickensa, prehrana istoimenog junaka, koja se sastojala od tri obroka kaše dnevno s dodatkom dva luka tjedno i žemljom kao desertom u nedjelju, nije bila zadovoljavajuća, te je Oliver Twist tražio repete, što je izazvalo opću sablazan.

No, istraživanje koje je provela dr. Sue Thornton i kolege pokazalo je da je Dickens pretjerao u opisu siromaštva djece, jer, mada je sigurno da je Oliver Twist bio pothranjen, njegova prehrana bila je prehrana tipičnog stanovnika iz onog doba.

Autori su svoje pretpostavke utemeljili na analizi djela dr. Jonathan Pereira „Rasprava o hrani i prehrani sa osvrtom na režime prehrane“, koje je objavljeno 1843. godine, a uključivalo je detalje o prehrani u sirotištima u vrijeme pisanja dijela.

Otkrili su da bi prehrana koju je opisao dr. Pereira bila dostatna za rast devetogodišnjeg djeteta, osim ako bi to dijete obavljalo teške fizičke poslove.
„Drugi povijesni podaci ukazuju na to da su se velike količine mesa (govedine i janjetine) isporučivale Londonskim sirotištima,“ dodali su istraživači.

To ukazuje da je prehrana Olivera Twista bila „potpuno zadovoljavajuća za zdravlje i rast“.

Oliver Twist drugo je djelo poznatog engleskog pisca Charlesa Dickensa, a prvi puta je izdana 1839.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti