Visok krvni tlak i misli

Visok krvni tlak i misli

Visok krvni tlak i misli
  • Objavljeno: Utorak, 30.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Visok krvni tlak zamagljuje razmišljanje.

Visok krvni tlak ne samo da uzrokuje probleme sa srcem, nego može djelovati i na poremećaj razmišljanja, objavljeno je na stranicama Reuters Healthu.

Nova studija pokazuje da bi povišen krvni tlak kod starijih osoba mogao biti izravno povezan sa smanjenjem kognitivne funkcije. Zbog toga bi pripadnici starijih dobnih skupina mogli biti onemogućeni u jasnom razmišljanju tijekom stresnih situacija.

Sudionici studije s prosječnim sistoličkim krvnim tlakom od 130 mmHg ili višim pokazali su znatno smanjenje u mentalnom kapacitetu kada se njihov krvni tlak još povisio; no s druge strane, oni s prosječnim ili nižim krvnim tlakom nisu pokazali nikakve promjene u kognitivnom funkcioniranju, čak i kada se njihov krvni tlak naglo povisio.

Istraživači su objasnili da je povišenje krvnog tlaka u starijih posebno djelovalo na njihove induktivne vještine mišljenja. «Induktivno razmišljanje je važno jer je potrebno za sposobnost fleksibilnog djelovanja kod nepoznatih informacija i pronalaženja rješenja,» izjavio je su-autor studije Jason Allaiore, docent psihologije na North Carolina State University, Raleigh, N.C.

Studija je objavljena u prosinačkome izdanju časopisa «Journal of Gerontology: Psychological Sciences».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti