Omega 3 masne kiseline za prevenciju Alzheimerove bolesti

Omega 3 masne kiseline za prevenciju Alzheimerove bolesti

Omega 3 masne kiseline za prevenciju Alzheimerove bolesti
  • Objavljeno: Nedjelja, 05.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Experimental Biology, otkriva da omega 3 masne kiseline mogu pomoći u liječenju Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici su proveli istraživanje koje je trajao 17 mjeseci. Sudionike su podijelili u dvije skupine. Obje skupine su pratile poseban plan prehrane, ali je jedna skupina uz to uzimala i  omega 3 masne kiseline.

Rezultati su pokazali da osobe, koje uzimaju omega 3 masne kiseline, imaju manji rizik od nastanka demencije. Rizik je bio još manji kod osoba koje su uz uzimanje suplemenata redovito vježbale i razvijale nove vještine.

"Životne navike, naročito prehrambene i navike vježbanje, su vrlo važan faktor za prevenciju kognitivnih poremećaja", izjavio je voditelj istraživanja dr. Milan Fiala i dodao kako "za omega 3 masne kiseline je dokazano da pozitivno djeluje na kognitivne sposobnosti."

Iako se omega 3 masne kiseline smatraju sigurnima, stručnjaci savjetuju da se prije početka svakodnevnog uzimanja suplemenata prvo posavjetujete s liječnikom, naročito ako patite od nekih bolesti ili uzimate lijekove.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti