Ono što nas čini sretnima su iskustva, a ne stvari!

Ono što nas čini sretnima su iskustva, a ne stvari!

Ono što nas čini sretnima su iskustva, a ne stvari!
  • Objavljeno: Petak, 08.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Positive Psychology, otkriva da su iskustva ta koja ljude čine sretnima, a ne stvari. Iako veliki broj ljudi smatra da će im materijalno pružiti dulji osjećaj sreće jer i traje dulje, zapravo su iskustva ta koja na raspoloženje i stanje uma imaju puno dulji utjecaj.

Prof. Ryan Howell je sa svojim stručnim timom proučavao utjecaj iskustava i materijalnih stvari na raspoloženje sudionika. Rezultati su pokazali da su svi sudionici prije ulaganja novca smatrali da je bolje uložiti ga u materijalno, ali nakon ulaganja u iskustva su se svi sudionici složili s time da su ona imala bolji utjecaj na njihovo raspoloženje, ali i da je vrijednost iskustava daleko veća od vrijednosti materijalnih stvari.

Razmislite o razgovorima koje ste vodili s različitim sugovornicima. Što je na vas imalo veći utjecaj – razgovor o mjestima koja ste vidjeli ili pak o stvarima koje ste kupili? Prvi ponuđeni odgovor je vjerojatno točan, izjavio je prof. Ryan Howell.

Iskustva su velik dio vaše osobnosti i ona na vas imaju veći utjecaj od materijalnih stvari. Vi ste možda vezani uz sve materijalno što posjedujete i smatrate to dijelom svojeg identiteta, ali su iskustva zapravo ta koja su dio vas.

Ukratko, ističu znanstvenici, materijalne stvari grade ego, ali su iskustva ta koja grade karakter. Kada dobro razmislite o tome, što je zapravo važnije i na koji način ćete postati sretniji?

Nedavno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da je putovanje najbolji lijek za dušu i tijelo. Više o tom istraživanju pročitajte ovdje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti