Oprez: Konzerve s rajčicama ispuštaju opasni estrogen!

Oprez: Konzerve s rajčicama ispuštaju opasni estrogen!

Oprez: Konzerve s rajčicama ispuštaju opasni estrogen!
  • Objavljeno: Petak, 11.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Zašto dobro informirani znanstvenici ne konzumiraju rajčicu iz konzervi? Unutrašnje stijenke ove sporne ambalaže prevučene su kemijskim spojem koji curi među rajčice.

Dr. Fredrick vom Saal, endokrinolog sa Sveučilišta Missouri koji je intenzivno proučavao bisfenol A ne jede konzervirane rajčice. Zašto?

Unutrašnje stijenke metalnih konzervi sadrže bisfenol A, sintetički estrogen koji se povezuje s nizom bolesti poput onih vezanih uz reprodukciju, dijabetes te pretilost. Nažalost, kiselina ( izrazita kod rajčice ) uzrokuje da bisfenol A (BPA) curi u sadržaj konzerve. Istraživanja su pokazala da tijelo većine ljudi sadrži BPA u količini koja prelazi razinu nakon koje ovaj spoj štetno djeluje na proizvodnju sperme i uzrokuje oštećenje kromosoma u jajašcima životinja. "Iz jedne litre konzerviranih rajčica može se dobiti 50 mcg BPA-a, a ta količina utjecat će na ljude, posebno mlade. Ja osobno ni ne približujem se konzerviranim rajčicama," kaže dr. Saal.

Umjesto onih iz limenih konzervi jedite rajčice pohranjene u staklenim bočicama ili papirnoj ambalaži.

Bisfenol A je kemikalija koja se koristi u proizvodnji polikarbonatne plastike (tvrda prozirna plastika) pa se nalazi u mnogim proizvodima poput plastičnih dječjih bočica, posuda za hranu ( za mikrovalne pećnice), u konzervama i limenkama za piće (BPA se koristi za unutrašnje oblaganje metalne ambalaže).

 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti