Osnovni koraci za prevenciju Alzheimerove bolesti

Osnovni koraci za prevenciju Alzheimerove bolesti

Osnovni koraci za prevenciju Alzheimerove bolesti
  • Objavljeno: Utorak, 25.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tjelovježba, zdrava prehrana i mentalni izazovi su odlične za zdravlje cjelokupnog organizma, uključujući i zdravlje mozga. Naime, brojna istraživanja su pokazala da određene životne navike mogu pomoći u prevencije Alzheimerove bolesti.

Vježbajte 3 sata tjedno

Vježbanje je odlično za vaš mozak, i to dugoročno gledano. Stručnjaci preporučuju da vježbate barem 3 puta tjedno, a u jednom istraživanju se pokazalo da su 3 dulje šetnje tjedno sasvim dovoljno da svoj mozak održite mladim 2 do 4 godine dulje.

Meditirajte 10 minuta dnevno

Previše kortizola u tijelu na mozak djeluje štetno. Samo 10 minuta jednostavne meditacije će biti dovoljno da učinite čuda za svoj mozak. Sjednite uspravno, zatvorite oči i polako dišite. To radite 2 puta u danu po 5 minuta.

Unosite omega 3 masne kiseline svaki dan

Osobe, koje unose adekvatnu količinu DHA i EPA, imaju veći volumen hipokampusa, u odnosu na one koji ne unose. Stručnjaci ističu da većina zdravih odraslih osoba treba unositi oko 1500mg omega 3 masnih kiselina dnevno.

Svaki dan nešto zapamtite

Ako će pamćenje novih informacija postati vaša navika i ako ćete to raditi svaki dan, vaš mozak će ostati dulje mlad. Istraživanja su pokazala da osobe, koje svaki dan nešto pamte, imaju veći postotak sive tvari od svojih vršnjaka. Svoj mozak suočavajte s izazovima kada god to stignete. Povećajte učestalost društvenih interakcija, učite novi jezik ili razvijajte nove vještine.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti