Osteoporoza u Hrvata

Osteoporoza u Hrvata

Osteoporoza u Hrvata
  • Objavljeno: Srijeda, 16.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osteoporoza, nazivana i "tiha epidemija", često je neprepoznata jer svega 20% bolesnika se liječi u najrazvijenijim zemljama svijeta, a gotovo 70% ima prijelome kralježaka za koje nije znalo. Rizik od osteoporotičnog prijeloma ima 40% žena i 13% muškaraca. U Europi se svakih 30 sekundi dogodi jedan osteoporotični prijelom kuka, odnosno 2663 tijekom jednog dana, a pretpostavlja se da će se taj broj udvostručiti u slijedećih 50 godina.

U Hrvatskoj postoji samo manji broj bolesti s registrima, smatra se da 15% postmenopauzalnih žena (130.000) ima osteoporozu, a 30% (260.000) ima osteopeniju. Ugrožena je ženska populacija u postmenopauzi, no sve je više podataka o osteoporozi u muškaraca i danas se smatra da oni čine 30% bolesnika s osteoporozom te se ukupno smatra da u Hrvatskoj ima 200.000 bolesnika s osteoporozom i 400.000 s osteopenijom.

Koliko su bolesnici u Hrvatskoj informirani o načinima liječenja pokušalo se utvrditi putem ankete koja se provodila tijekom kampanje "Uspješnije liječenje osteoporoze je i moj izbor", Hrvatskog društva za osteoporozu i agencije Puls.

Preliminarni rezultati pokazuju da čak 84% ispitanika nije upoznato o svim mogućnostima liječenja osteoporoze. Također čak 62 posto ispitanika nije u potpunosti upoznato s osteoporozom od strane svog liječnika. Napori Hrvatskog društva za osteoporozu prepoznati su u većim gradovima jer više od polovine ispitanika (59%) upoznato je s aktivnostima HDO-a te ih koristi kao izvor informacija o svojoj bolesti.

Uz edukaciju specijalista koji se bave osteoporozom, dijeljenjem edukativnog materijala za pacijente i izravnim mjerenjem gustoće kosti građani su imali priliku razgovarati s liječnikom koji im je dao stručni savjet uvidom u njihove nalaze. Društvo ukazuje na nove mogućnosti antiresorptivnih lijekova za osteoporozu kojima se vrlo brzo, učinkovito i uspješnije liječi, značajno smanjuje rizik od prijeloma kralježnice i kuka (40-60%) te dugoročno popravlja kvaliteta kosti, uz smanjenje invalidnosti i smrtnosti od komplikacija osteoporoze tj. osteoporotičnih prijeloma.

Danas u liječenju osteoporoze bisfosfonati predstavljaju zlatni standard te se njima liječi 88% bolesnika. Prema prospektivnim kliničkim istraživanjima (medicina zasnovana na dokazima) postoje značajne razlike među bisfosfonatima, osobito među lijekovima za liječenje osteoporoze, stoga su pravilna obrada pacijenata i dobro poznavanje prednosti i nedostataka lijekova osnova za uspješnije liječenje, a pacijenti pokazuju interes da čim više znaju i aktivno sudjeluju u liječenju vlastite bolesti.

Prema mišljenju mr. sc. Zlatka Giljevića, KBC Zagreb, postoji značajna razlika u dokazima terapijske učinkovitosti prema mjestu djelovanja, podnošljivosti, brzini i jačini antiresorptivnog djelovanja. Slično kao i u nekim istraživanjima zemalja europske zajednice, pacijenti su značajno češće izabirali lijek koji ima pouzdanije dokaze o učinkovitosti, u odnosu na način primjene. Kod izbora lijeka pacijentima je bilo vrlo važno da lijek djeluje brzo i da djelotvorno smanjuje rizik od prijeloma kralježnice i kuka. Osobito liječnici moraju biti odgovorni, poznavati sve prednosti i nedostatke pojedinih lijekova, kako bi svom pacijentu ponudili najbolji mogući izbor.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti