Oštra osuda HFD-a na zlouporabu naziva "ljekarna"

Oštra osuda HFD-a na zlouporabu naziva "ljekarna"

Oštra osuda HFD-a na zlouporabu naziva "ljekarna"
  • Objavljeno: Utorak, 19.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) želi informirati stručnu i širu javnost o sve učestalijim nedozvoljenim, lažnim ili neprimjerenim korištenjem naziva "ljekarna", kojim mnogi pravni ili fizički subjekti evidentno žele dovesti korisnike svojih usluga u zabludu da je riječ o "pravoj" ljekarni, čime se narušava kredibilitet i vjerodostojnost ljekarničke struke i ljekarničke djelatnosti kao integrativnog dijela zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj.

Pohvalno je kako u svrhu ispunjavanja vlastitih poslovnih ambicija imamo sve veći broj poduzetnika koji žele doprinijeti razvoju hrvatskog gospodarstva i svakako smo mišljenja da u Hrvatskoj treba poticati malo i privatno poduzetništvo, ali u zakonski dozvoljenim okvirima koji ne izigravaju niti zakonodavstvo niti pravo na sigurnost, zdravlje i zdravstvenu zaštitu u Republici Hrvatskoj! Isti poduzetnici pritom se uvelike žale na složenost i nepotrebnost "administracije i papirologije" želeći otvoriti tvrtke u jednom danu zlorabeći naziv "LJEKARNA", a nemajući na to nikakvo zakonsko pravo. Pritom koriste tržišno napadne metode i oglašavanje koje je u ljekarničkoj struci strogo zakonski regulirano, nanoseći štetu ljekarničkom zvanju i povjerenje u zdravstvenu zaštitu u kojoj ljekarnik sudjeluje.

Ljekarnička djelatnost definirana je Zakonom o ljekarništvu kao javna služba, za opskrbu i izradu lijekova te opskrbu medicinskih proizvoda pučanstvu koja se obavlja u ljekarnama, u okviru mreže primarne zdravstvene zaštite, a smiju je obavljati samo magistri farmacije (ljekarnici) s fakultetskom izobrazbom za zvanje magistra farmacije te odobrenjem za samostalan rad (licencom), upisani u registar pri Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Prema tome, jasno je kako trgovina koja nema dozvolu Republike Hrvatske (vrlo složeni postupak ishođenja) da opskrbljuje pučanstvo lijekovima ne smije u svom nazivu sadržavati riječ LJEKARNA!

Zabranjeno je korištenje naziva ljekarna pravnoj osobi koja ne obavlja ljekarničku djelatnost!

Zakon o ljekarništvu uređuje način organiziranja i provođenja ljekarničke djelatnosti kao dijela zdravstvene djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku, kojom se osigurava opskrba i izrada lijekova te opskrba medicinskih proizvoda u skladu sa spomenutim Zakonom.

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske je već postupalo prema prijavama Hrvatske ljekarničke komore provodeći farmaceutsko-inspekcijski nadzor nad prometom na malo lijekova i medicinskih proizvoda određenih specijaliziranih prodavaonica, prilikom kojih se zabranilo korištenje naziva „ljekarna“, "specijalizirana ljekarna" i sl. kao i isticanje zelenog križa ukoliko nije riječ o "pravoj" ljekarni.

Navodimo samo neke od aktualnih problema s kojima se suočava ljekarnička struka u Hrvatskoj zbog lažnih predstavljanja u javnosti:

  • korištenje naziva "LJEKARNA" ili varijacija (biljna ljekarna, specijalizirana ljekarna, domaća ljekarna i sl.) za subjekte koji nemaju dozvolu za obavljanje ljekarničke djelatnosti u Republici Hrvatskoj
  • lažno predstavljanje i korištenje naziva "LJEKARNA" na internetu (internetske domene), bez dozvole za obavljanjem ljekarničke djelatnosti u Republici Hrvatskoj
  • lažno predstavljanje prekvalifikacijskih programa i programa za obrazovanje odraslih koji zavaravajućim sloganima nude prekvalifikaciju u srednju stručnu spremu koristeći izraze "postani FARMACEUT". Farmaceutom (magistrom farmacije) se postaje tek nakon završenog višegodišnjeg fakultetskog obrazovanja
  • izravna prodaja lijekova ili raznih dodataka prehrani i sl. putem interneta kao "LJEKARNA", posredovanje u prodaji lijekova putem stranih sumnjivih internet-ljekarni, nuđenje savjeta "LJEKARNIKA", ...

Jednako tako apeliramo javnosti da prijave sve prekvalifikacijske programe i programe za obrazovanje odraslih (srednjoškolska prekvalifikacija) koji se reklamiraju kroz razne kanale kao programi temeljem kojih se "postaje farmaceut", čime se u svrhu privređivanja dobiti iskorištava i narušava dostojanstvo i vrijednost zvanja magistara farmacije koji su stekli diplomu tijekom višegodišnjeg fakultetskog obrazovanja koje nosi specifična stručna znanja i kompetencije!

Namjerno dovođenje korisnika usluga u zabludu i lažno predstavljanje kao ljekarna može značiti i prijetnju našem zdravlju, a ujedno su za sve prekršitelje predviđene kazne u slučaju ako u pravnom prometu posluje kao ljekarna, a ne obavlja ljekarničku djelatnost!

Ovim povodom želimo ponovno naglasiti široj i stručnoj javnosti poruku Hrvatske ljekarničke komore koja poduzima odgovarajuće mjere u slučaju kršenja pravnih akata kojima se uređuje područje ljekarničke djelatnosti: "Ukoliko imate saznanja da specijalizirane prodavaonice za promet na malo lijekovima i medicinskim proizvodima (ili bilo koji pravni subjekti koji nisu ljekarna) koriste naziv „ljekarna“ ili ističu zeleni križ na pročelju zgrada, isto možete prijaviti u Hrvatsku ljekarničku komoru kako bi se pri Ministarstvu zdravlja pokrenuo postupak za zabranu isticanja navedenih naziva."

Prijavu možete podnijeti i Hrvatskom farmaceutskom društvu, koje će istu proslijediti Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Svim poduzetnicima čestitamo na hrabrosti i pokretanju vlastitih tvrtki, uz želju za uspjehom, no moramo upozoriti sve poduzetnike da je status "LJEKARNE" potrebno ishoditi složenim regulatornim postupkom pri Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske i Hrvatskoj ljekarničkoj komori, uz nadzor kvalificiranog licenciranog stručnjaka za lijekove, magistra farmacije, koji svoje višegodišnje sveučilišno obrazovanje i cjeloživotno učenje stavlja na raspolaganje zdravstvenoj zaštiti Republike Hrvatske i svakom pacijentu ponaosob!

Budimo kolektivno savjesni, čuvajmo i štitimo dostojanstvo i dugu tradiciju ljekarničkog zvanja u Hrvatskoj koje svakodnevno odgovorno skrbi o zdravlju zajednice u partnerstvu s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima! Ovakve poduzetničke zlonamjere narušavaju povjerenje u zdravstvene djelatnike i zdravstveni sustav Republike Hrvatske, te ih sustav treba učinkovito sankcionirati u zakonski predviđenim okvirima.

Poštujmo zakone Republike Hrvatske u kojoj se želi biti poduzetnik, ne zavaravajući pritom i državu i pacijente koji imaju pravo dostupnosti na zdravlje u javnoj zdravstvenoj službi!

Zaštitimo vlastito zdravlje, zdravlje svojih najbližih i dostojanstvo ljekarničkog zvanja!

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti