Smanjite kolesterol i spriječite gubitak kose mlijekom od pistacija!

Smanjite kolesterol i spriječite gubitak kose mlijekom od pistacija!

Smanjite kolesterol i spriječite gubitak kose mlijekom od pistacija!
  • Objavljeno: Srijeda, 20.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pistaciji mogu smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i istovremeno povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola. Ovi oraščići su odličan izvor antioksidacijskih spojeva koji ublažavaju kroničnu upalu u tijelu i smanjuju rizik od nastanka niza bolesti.

Pistacije su odličan izvor vitamina B6. Vitamin B6 je jedan od najvažnijih vitamina u tijelu jer sudjeluje u proizvodnji hemoglobina – proteina čija je glavna uloga prijenos kisika u crvenim krvnim stanicama.

Upravo zbog visokog udjela vitamina B6, pistacije čuvaju zdravlje i funkciju živčanog sustava. Vitamin B6 sudjeluje u proizvodnji mijelinske ovojnice koja okružuje i štiti živčano tkivo.

Ovaj orašasti plod sadrži dva važna karotenoida koje obično ne pronalazimo u većini orašastih plodova. Lutein i zeaksantin imaju moćna antioksidacijska svojstva i štite tijelo od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Slobodni radikali su povezani s prijevremenim starenjem.

Pistacije su odličan izvor vitamina E koji je zaslužan za zdravu i lijepu kožu. Ovaj vitamin je odličan za zaštitu od UV zračenja i može smanjiti učestalost izbijanja akni i prištića. Masne kiseline, koje pronalazimo u pistacijama, potiču rast kose i sprječavaju njen gubitak.

Pistacije u svoju prehranu možete uvrstiti na niz različitih načina. Jedan od njih je mlijeko od pistacija. Recept za pripremu mlijeka pronađite ovdje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti