Smanjite kolesterol i spriječite gubitak kose mlijekom od pistacija!

Smanjite kolesterol i spriječite gubitak kose mlijekom od pistacija!

Smanjite kolesterol i spriječite gubitak kose mlijekom od pistacija!
  • Objavljeno: Srijeda, 20.01.2016.
  • Broj pregleda: 1.292
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pistaciji mogu smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i istovremeno povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola. Ovi oraščići su odličan izvor antioksidacijskih spojeva koji ublažavaju kroničnu upalu u tijelu i smanjuju rizik od nastanka niza bolesti.

Pistacije su odličan izvor vitamina B6. Vitamin B6 je jedan od najvažnijih vitamina u tijelu jer sudjeluje u proizvodnji hemoglobina – proteina čija je glavna uloga prijenos kisika u crvenim krvnim stanicama.

Upravo zbog visokog udjela vitamina B6, pistacije čuvaju zdravlje i funkciju živčanog sustava. Vitamin B6 sudjeluje u proizvodnji mijelinske ovojnice koja okružuje i štiti živčano tkivo.

Ovaj orašasti plod sadrži dva važna karotenoida koje obično ne pronalazimo u većini orašastih plodova. Lutein i zeaksantin imaju moćna antioksidacijska svojstva i štite tijelo od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Slobodni radikali su povezani s prijevremenim starenjem.

Pistacije su odličan izvor vitamina E koji je zaslužan za zdravu i lijepu kožu. Ovaj vitamin je odličan za zaštitu od UV zračenja i može smanjiti učestalost izbijanja akni i prištića. Masne kiseline, koje pronalazimo u pistacijama, potiču rast kose i sprječavaju njen gubitak.

Pistacije u svoju prehranu možete uvrstiti na niz različitih načina. Jedan od njih je mlijeko od pistacija. Recept za pripremu mlijeka pronađite ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti