Otkrijte biosličan lijek - provjeren i siguran izbor liječenja

Otkrijte biosličan lijek - provjeren i siguran izbor liječenja

Otkrijte biosličan lijek - provjeren i siguran izbor liječenja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.11.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Biološki lijek je lijek čija se djelatna tvar proizvodi ili izlučuje iz biološkog izvora (ljudskog, životinjskog ili mikrobiološkog). Biosličan lijek također je biološki lijek za koji je dokazana sličnost s odobrenim referentnim biološkim lijekom u pogledu kakvoće, biološke aktivnosti, sigurnosti primjene i djelotvornosti.

U organizaciji Oktal Pharme u Hrvatskom liječničkom zboru održana je edukacijska tribina za pacijente „Biosličan lijek: provjeren i siguran izbor liječenja“, na kojem su eminentni stručnjaci govorili o iskustvima liječenja biosličnim lijekovima upalnih bolesti u području gastroenterologije (ulcerozni kolitis, Crohnova bolest) i reumatologije (reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis, psorijaza), te hematološkim i onkološkim bolestima (ne-Hodgkinov limfom, kronična limfocitna leukemija, karcinom dojke).

Primjenom terapije biosličnim lijekom omogućit će se liječenje većeg broja bolesnika, primjena lijeka u ranijim stadijima bolesti te oslobađanje financijskih sredstava za nove inovativne lijekove.

Njihova je primjena sigurna jer prolaze rigorozni, točno definirani i dugotrajni proces odobravanja od strane Europske agencije za lijekove (EMA), koji se primjenjuje za sve biološke lijekove odobrene u EU.

Znate li koliko su sigurni ili nesigurni lijekovi koje pijemo?

Europska agencija za lijekove, EMA, provodi procjenu registracijske dokumentacije za biološke i bioslične lijekove, te je vodeća regulatorna agencija za biološke i bioslične lijekove u svijetu. Hrvatska, kao članica EU, tako se dobiva mogućnost primjene biosličnih lijekova kao i sve ostale zemlje članice. Dosadašnji rezultati u preko deset godina kliničkih iskustava primjene biosličnih lijekova, odobrenih od EMA, ukazuju da se bioslični lijekovi koriste s podjednakom učinkovitošću i sigurnošću u odobrenim indikacijama kao i referentni biološki lijekovi.

U sustavu zdravstva sredstva su limitirana. Nije uvijek i svim ustanovama lako omogućiti pravodobno počinjanje liječenja i ostvariti podjednake mogućnost liječenja u svim stadijima bolesti i indikacijama, neovisno da li su indikacije liječenja financirane iz bolničkih proračuna ili iz sredstava liste Posebno skupih lijekova.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti