Saznajte kako ublažiti valove vrućine tijekom menopauze

Saznajte kako ublažiti valove vrućine tijekom menopauze

Saznajte kako ublažiti valove vrućine tijekom menopauze
  • Objavljeno: Subota, 29.06.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Menopauza se najčešće pojavljuje u dobi od 45 do 55 godina. Simptomi su povezani s nižim razinama estrogena i ostalih hormona, a jedan od najčešćih simptoma je navala vrućih valova ili valunga, odnosno brzi osjećaj topline koji je ponekad praćen znojenjem.

Simptomi menopauze utječu na kvalitetu života, narušavaju san i rezultiraju lošijim tjelesnim zdravljem.

Valunzi ili navale topline povezane s menopauzi i znojenje tijekom noći nisu kratkoročni problemi. Više od polovice žena iskusi te neugodne simptome tijekom menopauze, a ne znaju da oni mogu potrajati i do sedam godina ili više.

Četiri od pet žena doživljavaju vruće valove topline i noćno znojenje čak i nekoliko godina prije nego što im menstruacija prestane pa dosegnu gotovo 12 godina neugodnih simptoma koji se pojavljuju svakodnevno.

Jedno od mogućnosti rješavanja ovog problema je hormonska nadomjesna terapija. No, mnoge žene ju izbjegavaju jer je povezana s povećanjem rizika od raka dojke i raka jajnika za čak 40%.

Isto tako, žene koje su preboljele neki oblik raka, posebice rak dojke, ne smiju uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju, nego moraju pronaći drugo rješenje.

Stručnjaci tvrde da prvi korak sadrži neke jednostavne stvari koje mogu pomoći, a to uključuje odijevanje u slojeve, izbjegavanje kofeina, alkohola, pušenja i pikantne hrane, pijenje hladne vode i rashlađivanje prostorija.

Osim toga, niske doze antidepresiva kao što su Effexor (venlafaksin) ili Paxil (paroksetin) mogu osloboditi od navale topline.

No, neke žene koje ne žele uzimati lijekove jer često imaju nuspojave. U tom slučaju savjetuju se akupunktura, joga, vježbe disanja i meditacija. Crni čaj od grozdaste habulice naširoko je poznat kao prirodni lijek za olakšanje menopauze, ali treba napomenuti da ne postoji garancija da će ove metode djelovati kod svih žena.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti