Ova zdrava navika može uzrokovati raniju menopauzu

Ova zdrava navika može uzrokovati raniju menopauzu

Ova zdrava navika može uzrokovati raniju menopauzu
  • Objavljeno: Srijeda, 02.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Pojava menopauze, bilo da dolazi ranije ili kasnije, može imati veliki utjecaj na zdravlje žene. Postoji mnogo čimbenika koji mogu predvidjeti s koliko će godina započeti menopauza, od genetike, BMI indeksa, povijesti pušenja ili kemoterapije. No, studija sa Sveučilišta u Leedsu sugerira da postoji još jedan indikator za početak menopauze, a to je hrana koju jedete svaki dan.

Rezultati se temelje na prosječnoj dobi kada žene ulaze u menopauzu, a to je u današnje vrijeme 51 godina života. Istraživanje je prikupilo podatke od 14.000 žena koje su ispunjavale opsežan upitnik o prehrani.

Istraživači su otkrili da su dijete koje se sastoje uglavnom od zdrave hrane poput masne ribe i svježih mahunarki, kao što su grašak i zeleni grah, povezane s menopauzom koja je odgođena za gotovo tri godine.

Otkrijte što rana menopauza znači za vaše zdravlje!

Isto tako, rezultati su pokazali da su sudionice koje su konzumirale puno rafinirane bijele tjestenine i riže, imale veću vjerojatnost za početak menopauze, godinu i pol ranije od prosjeka.

Starost u kojoj započinje menopauza može imati ozbiljne posljedice na zdravlje žene, tvrde stručnjaci. Rana i kasna menopauza povezane su s dugoročnim rizicima za zdravlje.

Znate li da preuranjena menopauza uzrokuje bolesti srca?

Odgođena menopauza prvenstveno je povezana s karcinomima dojke, jajnika i endometrija, dok ranija menopauza kod mlađih žena uključuje povećan rizik od razvoja bolesti srca i koštane mase, depresije, demencije i seksualne disfunkcije.

Ovo istraživanje potvrda je da dijeta i kontrolirana prehrana utječu na početak prirodne menopauze, što će biti vrlo korisno onima koji su zbog povijesti bolesti obitelji već izloženi riziku od nekih bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti