Saznajte koje su zdravstvene prednosti maca praha!

Saznajte koje su zdravstvene prednosti maca praha!

Saznajte koje su zdravstvene prednosti maca praha!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.06.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

U posljednje vrijeme pojavilo se mnoštvo dodataka prehrani u obliku praha, koji su postali popularni zahvaljujući društvenim mrežama. Jedan od njih je i maca prah, koji samo na Instagramu uz #macapowder ima preko 48 000 rezultata.

Maca prah dobiven je od korijena peruanske biljke maca, i može se reći da je zapravo „dehidrirano povrće“. Okus mace je zemljan, a izgledom podsjeća na repu ili rotkvicu.

Legenda kaže da plemena Inka svojim ratnicima davali maca prah prije odlaska na bojište jer on podiže energiju i koncentraciju. Javnosti je poznat ponajprije kao prah koji podiže libido, a kod muškaraca ima i dodatne prednosti jer može povećati broj spermija.

Osim povećanja libida, maca prah ima i brojne druge prednosti.

  • Vrlo je hranjiv – maca prah dobiven je iz korijena, mjesta gdje biljke pohranjuju većinu hranjivih tvari, zato je prepun vitamina C, bakra, kalija i željeza, a sadrži i vitamin B6 koji pomaže u zaštiti neurona i ključan je za stvaranju serotonina i noradrenalina, poznatijih kao hormoni sreće.
  • Štiti od raznih bolesti – maca sadrži antioksidativne biljne spojeve antocijanine, koji daju korijenu tamnu nijansu. Što je korijen tamniji, to više antocijanina sadrži. Istraživanja pokazuju da antocijanini mogu otkloniti upalu i pomoći u zaštiti od raka, bolesti srca i drugih kroničnih bolesti.
  • Održava hormonsku ravnotežu – maca prah se često preporučuje ženama koje imaju policistični sindrom jajnika ili akne, baš zato što ima pozitivan utjecaj na ravnotežu hormona. Ova prah poznat je kao adaptogen koji teoretski znači da se prilagođava potrebama tijela. Adaptogen djeluje na smirivanje endokrinog sustava, zbog čega se proizvodi manje hormona stresa, odnosno dolazi do smanjene razine stresa.
  • Podiže energiju – ne, ne radi se o kofeinu, pa ne trebate ni pomišljati o zamjeni za kavu. Isto tako, stručnjaci tvrde da neće apsolutno svi postati puni energije, ali većina ljudi koji redovito piju maca prah doživljava povećanje energije i koncentracije.

Ako ste u potrazi za prahom koji će vam dati dodatnu energiju, nahraniti vas dobrim nutrijentima i zaštititi od bolesti, maca prah je izvrstan izbor za vas. Zbog mogućih hormonalnih smetnji ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa štitnjačom pa se prije korištenja svakako posavjetujte s liječnikom.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti