Otkriveno još gena koji pridonose pretilosti kod djece

Otkriveno još gena koji pridonose pretilosti kod djece

Otkriveno još gena koji pridonose pretilosti kod djece
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Otkrivena je skupina gena pretilosti koja otežava nekoj djeci da ostanu vitka.

Istraživači su otkrili gensku varijantu, koja je iako rijetka u društvu, bila česta kod ekstremno pretile djece.

Rezultati upućuju na to da su neka djeca više osjetljivija na debljanje zbog toga što oni ili imaju manju kontrolu nad svojim apetitom ili jednostavno sporije troše energiju.

Kad bi ih se moglo rano identificirati, to bi moglo dovesti do različitih tretmana i tipova prehrane koje bi smanjile njihovu razinu pretilosti i poboljšale njihovo dugoročno zdravlje.

„Unatoč promjenama u okolini tijekom posljednjih 30 godina, a tu se posebno misli na neograničene opskrbe visoko kaloričnom hranom, zajedno sa sjedilačkim načinom života, tu su i jaki dokazi za genetsku komponentu rizika za pretilost," rekao je dr. Struan Grant iz Dječje bolnice u Philadelphiji.

Istraživači će vjerojatno voditi buduća istraživanja usmjerena ka otkrivanju složene biologije koja čini podlogu dječje pretilosti.

U trenutnom istraživanju, istraživači su tražili genetsku varijantu kod 1080 pretile djece te kod kontrolne grupe koja je sadržavala 2.500 mršave djece.

Istraživači su identificirali brojne uobičajene varijacije koje će najvjerojatnije pridonijeti genetičkoj mogućnosti dječje pretilosti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti