Ljubav je poput kokaina

Ljubav je poput kokaina

Ljubav je poput kokaina
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tijekom stoljeća, bezbroj pjesnika i tekstopisaca usporedilo je snagu romantične ljubavi s transformacijskim učinkom terapijskih ili rekreacijskih droga. Prema najnovijem istraživanju, takve tvrdnje možda i nisu stvar fikcije.

Zapravo, ljubav je srodna lijeku protiv bolova, otkrivaju istraživači sa Sveučilišta Stanford i New York.

„Snažan, strastveni osjećaj ljubavi može pružiti nevjerojatno učinkovit osjećaj ublažavanja boli, slično kao i lijekovi protiv bolova ili kao nedopuštene droge kao recimo kokain."

Pa što to čini veliko zaljubljivanje slično konzumiranju tableta protiv bolova ili kokaina? Autori istraživanja nisu baš sigurni.

„Kad su ljudi u toj strastvenoj, sve-konzumirajućoj fazi ljubavi, postoje značajne promjene u raspoloženju koje utječu na njihov osjećaj boli," objašnjava Sean Mackey, glavni autor istraživanja.

„Počeli smo razdvajati i raspoznavati neke od tih sustava nagrađivanja u mozgu i kako oni utječu na bol. To su vrlo duboki, stari sustavi u našem mozgu koji uključuju dopamin, primarni neurotransmiter koji utječe na osjećaj raspoloženja, nagrade i motivacije."

Istraživanje je koristilo skroman uzorak od 15 studenata koji su bili podvrgnuti nizu ispitivanja u kojima su trebali gledati u slike svog trenutnog romantičnog partnera. Korištenjem tehnologije skeniranja mozga, istraživači su mogli izraditi grafikon neuronskog lanca događaja kada su se ispitanici koncentrirali na lice svog romantičnog partnera.

„Jedno od ključnih mjesta za analgeziju koju je potakla ljubav je limbički strijatum, ključni centar odgovoran za osjećaj nagrade i ovisnosti prema opijatima, kokainu i drugim drogama. Ova regija govori mozgu da vam je stvarno potrebno da nastavite činiti to, to jest tu ugodu," objašnjava Jarred Younger.

Kao i kod svih droga, kada se početna strast stišava, sve kreće nizbrdo, zaključuju istraživači.

Problem je što ova faza ljubavi rijetko traje duže od godinu ili dvije, a često biva zamijenjena patnjom i boli, a to je dio koji znanstvenici nisu proučili u ovom istraživanju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti