Redovita šetnja je dobra za pamćenje

Redovita šetnja je dobra za pamćenje

Redovita šetnja je dobra za pamćenje
  • Objavljeno: Subota, 16.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svakodnevna šetnja može pomoći odbiti gubitak pamćenja i razvoj Alzheimerove bolesti u starijoj životnoj dobi.

Tjelovježba može zaštititi mozak u kasnijem životu te može smanjiti rizik od problema s pamćenjem za polovicu, pokazalo je najnovije istraživanje.

Za mozak je poznato kako se smanjuje u veličini kako starimo, ali istraživači sa Sveučilišta u Pittsburghu otkrili su kako jednostavno hodanje od najmanje deset kilometara tjedno pomaže zadržati sivu tvar netaknutu.

Tim istraživača je proučio 299 pojedinaca koji nisu imali nikakve simptome demencije te su pratili udaljenosti koje su pojedinci prehodali svaki tjedan.

Devet godina kasnije, podvrgnuti su snimanju mozga radi mjerenja njegove veličine, a još četiri godine kasnije su ih testirali da li imaju kognitivno oštećenje.

Oni koji su hodali najmanje deset do petnaest kilometara tjedno, imali su više sive tvari nakon devet godina od onih koji su prehodali manje udaljenosti. Veće udaljenosti nisu pokazale nikakav daljnji efekt.

Četiri godine kasnije, 116 sudionika, odnosno 40 posto, patilo je od nekog oblika demencije.

No oni koji su hodali najviše, smanjili su rizik od razvijanja problema s pamćenjem za pola.

Profesor Kirk Erickson, autor istraživanja je rekao: „Veličina mozga se smanjuje u kasnijoj odrasloj dobi, što može uzrokovati probleme s pamćenjem."

„Naši rezultati bi trebali ohrabriti dobro osmišljene tjelesne vježbe za starije osobe kao obećavajući pristup za sprečavanje razvoja demencije i Alzheimerove bolesti."

„Ako redovito vježbanje u srednjoj dobi može poboljšati zdravlje mozga te poboljšati i pamćenje u kasnijem životu, to će biti još jedan razlog kako redovito vježbanje kod ljudi svih dobnih skupina treba biti javni zdravstveni imperativ."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti