Ovako vam tijelo govori da pretjerujete

Ovako vam tijelo govori da pretjerujete

Ovako vam tijelo govori da pretjerujete
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.05.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ako ste među onima koji dan započinju šalicom (ili dvije) kave, imamo važne informacije za vas. Kava je omiljeni napitak mnogima, aromatična i energična, zbog čega često postoje dio vaše jutarnje rutine. Kava ima i mnoge zdravstvene prednosti, ako se pije u prihvatljivim količinama, ali mnogima najviše brige zadaje to što ne znaju koliko je kofeina previše?

Kofein djeluje tako što povećava proizvodnju energije u središnjem živčanom sustavu i mišićima te ubrzava metabolizam. Ako se konzumira umjereno, može pomoći u poboljšanju raspoloženja te mentalne i tjelesne izvedbe. Kofein se može naći u svemu, od kave, crnog čaja do gaziranih pića, energetskih napitaka, pa čak i čokolade.

Do 400 miligrama kofeina dnevno (oko četiri ili pet šalica kave ili dva energetska napitka) smatra se sigurnim za većinu odraslih, ali osjetljivost svake osobe na kofein varira i vaše tijelo šalje znakove upozorenja kad mu je previše pa je vrlo važno da to uzmete u obzir.

Ovo su znakovi koji vas upozoravaju da unosite previše kofeina pa ih nikako nemojte ignorirati.

1. Problemi sa spavanjem

Zbog utjecaja na središnji živčani sustav, kofein može uzrokovati da teško zaspete ili ne dosegnete duboku REM fazu. Potrebno je u prosjeku pet do šest sati da se polovica kofeina eliminira iz tijela i otprilike jedan dan da potpuno očisti vaš sustav pa pripazite da unesete umjerenu količinu ranije u danu kako biste osigurali mirnu noć.

2. Učestalo mokrenje

Kofein djeluje kao blagi diuretik i tjera vas na mokrenje pa uz šalicu kave pojedite međuobrok ili smoothie kako biste usporili kretanje tekućine.

3. Glavobolja

Umjerena konzumacija kofeina ponekad može ublažiti glavobolju, ali previše kofeina može rezultirati trajnim glavoboljama tijekom dana jer vaše tijelo osjeća simptome odvikavanja.

4. Bolovi u trbuhu

Budući da je toliko snažna i ima laksativna svojstva, kava utječe na vaša crijeva, a može uzrokovati žgaravicu, grčeve, probavne smetnje, mučninu i proljev.

5. Povećana anksioznost

Kad unesete previše kofeina, krvni tlak raste, što može uzrokovati osjećaj tjeskobe, nervoze, treme i ubrzanog rada srca. Budući da kofein ubrzava vaš središnji živčani sustav, može potaknuti pojačano oslobađanje adrenalina zbog čega možete biti nervozni ili uplašeni.

Ako osjetite bilo koji od gore navedenih simptoma, nemojte ga ignorirati. Postoje načini kako polako ograničiti unos kofeina, a da izbjegnete posljedice odvikavanja. Zamijenite šalicu kave sa šalicom čaja bez kofeina ili onim s manje kofeina u početku, a kasnije u danu izbjegavajte kofein da se tijelo navikne na manje količine i svakako bilježite dnevnu potrošnju.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti