Kofein pospješuje pamćenje

Kofein pospješuje pamćenje

Kofein pospješuje pamćenje
  • Objavljeno: Srijeda, 15.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brojna istraživanja su pokazala da kofein ima odlično djelovanje na zdravlje, a novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Neuroscience, otkriva da kofein može pospješiti dugoročno pamćenje i ističu da su najbolji izvori kofeina kava i čaj.

Dr. Daniel Borota je zajedno sa svojim stručnim timom promatrao djelovanje kofeina na 160 sudionika u dobi od 18 do 30 godina.

Znate li koji je izvor kofeina zapravo najgori za vasnajgori za vas?

Prvi dan istraživanja je započeo tako da su sudionici gledali slike različitih objekata i trebali su ih definirati kao objekte vanjskog ili unutarnjeg interijera.

Nedugo nakon toga su znanstvenici sudionicima nasumce dali 200mg kofeinu u obliku tablete ili pak placebo tabletu.

Idućeg dana su sudionicima pokazali iste slike, ali i neke nove. Sudionici su trebali identificirati stare i nove slike.

Znanstvenici su došli do zaključka da su sudionici, koji su uzeli kofein, pokazali bolje rezultate u identificiranju slika, u usporedbi sa sudionicima koji su uzeli placebo.

Saznajte može li kakao pospješiti pamćenje!

Znanstvenici su nastavili istraživanje i koristili su 100mg kofeina i 300mg kofeina. Rezultati su pokazali da je uspjeh bio najbolji kada su sudionici uzeli 200mg kofeina, u odnosu na 100mg kofeina, ali i da nije bilo nikakvih razlika u odnosu na 300mg kofeina.

Iz toga su zaključili da je potrebno unijeti najmanje 200mg kofeina kako bi primijetili njegov pozitivan efekt na dugoročno pamćenje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti