Što se ne smije u trudnoći?

Što se ne smije u trudnoći?

Što se ne smije u trudnoći?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Trudnoća

Stvari koje treba izbjegavati

Pušenje

Pušenjem u trudnoći dvostruko se poveća rizik pobačaja i veća je učestalost preuranjenog poroda. Djeca majki koje su pušile imaju u prosjeku 200 g manju težinu od ostale djece i puno su osjetljivija na raznorazne infekcije. Takoder je kod njih veća učestalost sindroma iznenadne smrti dojenčeta (SIDS).

Alkohol

Iako puno ljudi misli da jedna čašica u trudnoći ne šteti bebi u trbuhu, alkoholna pića je bolje izbjegavati jer nema točnih podataka o tome kolika minimalna količina alkohola može dovesti do oštećenja embrija. Poznato je jedino da je redovito uživanje alkohola u velikim količinama štetnije od povremenih malih količina. Ali i manje količine alkohola mogu uzrokovati smetnje u rastu kao i oštećenja u razvitku lubanje, lica, te duševne smetnje.

Dijeta

Dijete tijekom trudnoće su zabranjene. Smanjeni unos kalorija je štetan i za buduću majku i dijete. Preporučljiva je punovrijedna i raznovrsna prehrana s proizvodima od cijelovitih žitarica, s puno svježeg voća i povrća, s manjim količinama mesa i ribe i uzimanje puno tekućine.

Jesti za dvoje

Mnogo trudnica za vrijeme trudnoće povremeno dobiva prave napade gladi. Sigurno su vam poznati gušti za krastavcima i sličnim. Ali jesti za dvoje nije baš dobro, preveliki unos kalorija u trudnoći i time povezani prekomjerni dobitak na težini povećavaju mogućnost trudničkog dijabetesa i gestoze. Prehrana trudnice treba biti raznovrsna s puno svježih namirnica. Ne pretjerujte sa slatkišima i premasnom hranom!

Provjerite što je zdravo kada su u pitanju trudnoća i kilogrami!

Sport

Trudnice trebaju izjegavati sportske aktivnosti gdje je veća mogućnost ozlijeda kao što su rolanje, skijanje ili jahanje. Također nisu primjereni sportovi s puno skakanja kao što su tenis, rukomet, nogomet i slični sportovi s loptom. Dozvoljeni u trudnoći su šetanje, jogging (ako ste trčali i prije trudnoće) i plivanje.

Tijekom cijele trudnoće je zbog visokog rizika dekompresije fetusa zabranjeno ronjenje na bocu.

Daleka putovanja

Daleke, ekzotične destinacije s niskim medicinskim i higijenskim standardom u trudnoći nisu preporučljive. Izbjegavati je potrebno krajeve gdje je veća učestalost malarije i hepatitisa A, B, D i E. Zaštitno cijepljenje je moguće jedino prije trudnoće.

Lijekovi

Kod uzimanja lijekova u trudnoći potreban je oprez. Aspirin je npr. u zadnja tri mjeseca trudnoće poptuno zabranjen. Najvažnija pravila što se tiče uzimanja lijekova su:

Prije uzimanja bilo kakvog lijeka posavjetujte se s vašim ginekologom! Nemojte uzimati više lijekova od jednom i uzimajte ih uvijek u najmanjoj djelotvornoj dozi!

Oprez je potreban i kod lijekova na biljnoj bazi!

Prije propisivanja lijeka će liječnik uvijek prvo razmisliti da li je korist uzimanja lijeka veća od potencijalnog rizika.

Solarij

Sunčanje u solariju u trudnoći nije preporučljivo, treba ga izbjegavati pogotovo u prva tri mjeseca trudnoće. U solariju dolazi do zagrijavanja tijela, a povišena temperatura je jedan od čimbenika koji mogu voditi do embrionalnih grešaka. Iz istog razloga se ne preporuča ni dugotrajno sunčanje vani. Drugi razlog da tijekom trudnoće zaboravite na brončanu put su "trudničke maske", potamnjeli madeži koji bi vam mogli ostati i nakon trudnoće.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop