Ovo bi svaki obožavatelji kave trebao znati!

Ovo bi svaki obožavatelji kave trebao znati!

Ovo bi svaki obožavatelji kave trebao znati!
  • Objavljeno: Srijeda, 04.07.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Ako redovito pijete jutarnju kavu, vi ste jedan od milijardu obožavatelja kave širom svijeta.

Osim što smo često čitali o tome da je kava dobra za zdravlje, pa da ipak nije, mogli smo pronaći i informacije o tom kako nastaje kava, ali i kakva je u interakciji s lijekovima.

U nastavku donosimo zanimljive činjenice o najpopularnijem napitku svih vremena:

1. Kada trebamo piti kavu?

Ako pijete kavu za osvježenje, trebate znati odabrati pravi trenutak i to temeljem razine kortizola u tijelu. Većina ljudi ima visoku razinu kortizola između 8 i 9 sati ujutro. Sljedeći nalet povišenog kortizola je između 12 i 13 sati, a posljednji od 17:30 do 18:30. Kavu je najbolje popiti kada osjetite umor. Izbjegavajte konzumaciju kave nakon 18:30 jer kofein može utjecati na vaš san i uzrokovati nesanicu.

2. Interakcija s lijekovima

Njemački znanstvenici otkrili su da kofein pojačava učinak analgetika i obrnuto.

Saznajte što se događa tijelu kada popijete kavu na prazan želudac!

3. Trajanje učinka kave

Ako popijete šalicu kave u 9 sati ujutro, do 13 sati će u vašem organizmu ostati samo 100 mg kave. Ali ako ju popijete nakon 15 sati, ostat ćete energičniji sve do kasnijih večernjih sati.

4. Kratki vijek mljevene kave

Ako meljete kavu, popijte ju u roku 15 minuta. Nakon toga, kava gubi okus i nećete ju moći razlikovati od drugih vrsta kave.

5. Koliko zrna treba za 1 kg kave?

Da biste dobili 900 g kave, trebate pobrati zrna s 2 stabla. Plodove kave možete početi brati tek 3 godine nakon sadnje.

6. Kava utječe na sportske rezultate!

Kofein povećava razinu adrenalina u tijelu i oslobađa masne kiseline. Za bolje rezultate, najbolje je popiti kavu prije treninga.

7. Naši preci su kavu jeli!

Budući da kava raste na stablu, ne čudi što u početku nije služila za piće. U Africi su životinjsku mast miješali s plodovima kave za podizanje energije.

8. Jačina kave

Mnogi misle da tamnija kava jačeg okusa, sadrži i više kofeina. Međutim, boja i okus kave ovise o načinu i duljini prženja kave, pri čemu količina kofeina ostaje ista.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti