Pacijenti nakon prijeloma kostiju nisu ni svjesni mogućeg rizika od dobivanja osteoporoze

Pacijenti nakon prijeloma kostiju nisu ni svjesni mogućeg rizika od dobivanja osteoporoze

Pacijenti nakon prijeloma kostiju nisu ni svjesni mogućeg rizika od dobivanja osteoporoze
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Samo 40 posto pacijenata s frakturom je svjesno svojih rizika od dobivanja osteoporoze, donosi nam najnovije istraživanje.

Dr. Charles Inderjeeth, istraživač iz Australije i koautori proveli su i ocijenili kombinirano istraživanje za poboljšanje liječenja osteoporoze kod bolesnika otpuštenih s hitne pomoći, nakon prijeloma kostiju.

Dr. Inderjeeth je rekao da su nakon implementacije njihovog načina rada, istraživanja gustoće kostiju i količine minerala u njima povećana s 3 posto na 45 posto, a broj pacijenata koji primaju nadopunu kalcija i vitamina D se povećao s 12 posto na 37 posto, dok se iniciranje specifičnih tretmana za osteoporozu povećalo s 6 na 30 posto.

No, unatoč poboljšanjima kod ovih rezultata, dr. Inderjeeth je rekao da je samo manjina ispitanika bila svjesna osteoporoze, iako je većina medicinskih radnika prihvatila tezu da je njihova odgovornost uz liječenje obavijestiti pacijente o rizicima od osteoporoze.

„Većina liječnika i ortopeda tvrdi da su vrijeme i resursi glavne prepreke za poboljšanje kvalitete skrbi o osteoporozi."

„Moguće je da hitna pomoć i nije najbolje mjesto za davanje informacija pacijentima o prevenciji prijeloma i osteoporozi, s obzirom da su ipak u to vrijeme preokupirani s većom količinom boli, komorbiditetom te anksioznošću zbog okoliša koji većini ne odgovara."

A za kraj je rekao da se 84 posto bolesnika naknadno prijavilo na pregled za osteoporozu, nakon što ih je nakon loma obavijestila medicinska sestra zadužena za lomove. To sugerira da strategija koja uključuje kombiniranje medicinske sestre za lomove i samog liječnika možda može ponuditi najveći potencijal za poboljšanje obrazovanja pacijenta oko liječenja osteoporoze.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti