Parfemi nose zdravstvene rizike

Parfemi nose zdravstvene rizike

Parfemi nose zdravstvene rizike
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Parfem koji koristite može popraviti vaše raspoloženje, poboljšati sliku o sebi. Dobar parfem može učiniti da se osjećate privlačnijima, ali su jako male šanse da će na etiketi parfema pisati od čega se sve sastoji.

Kreatori parfema, dezodoransa i različitih sprejeva za tijelo, ne otkrivaju sve sastojke svojih proizvoda. Isprva se mislilo da je u pitanju autorsko pravo. Međutim, istraživanja su pokazala da su sastojci, koji kreatori ne otkrivaju, najčešće kemikalije koje mogu naškoditi zdravlju.

Znanstvenici su ustanovili da parfem u sebi može sadržavati stotine kemikalija koje štete zdravlju. testiranjem parfema, znanstvenici su pronašli 14 kemikalija koje nisu navedene na etiketi, a mogu izazvati alergijske reakcije i poremećaj hormona.

Pronašli su kemikalije koje su povezane s glavoboljama, teškim disanjem i astmom. Parfemi također sadrže benzil benzoat te dietil ftalat, koji mogu uzrokovati hormonalne poremećaje.

Kreatori parfema bi trebali opsežnije navoditi sastojke svojih proizvoda kako bi ljudi mogli izbjeći ono na što su alergični. Međutim, kreatori tvrde da je to gotovo nemoguće zbog složenosti i broja sastojaka koje jedan parfem sadrži.

Bilo kako bilo, ukoliko parfeme koristite u umjerenoj količini, oni vam najvjerojatnije neće naškoditi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti