Parovi bez djece ranije umiru?

Parovi bez djece ranije umiru?

Parovi bez djece ranije umiru?
  • Objavljeno: Utorak, 11.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Danske pokazuje da parovima bez djece prijeti preuranjena smrt, ali i da posvojenje djeteta može rizik od preuranjene smrti svesti na miminum.

Voditelj istraživanja prof. Esben Agerbo je sa svojim stručnim timom pregledao rezultate stope nataliteta i mortaliteta, broj posvojene djece kao i broj tretmana in vitro oplodnje u Danskoj od 1994. do 2008. godine.

U razdoblju od 1994. do 2005. godine je 21276 parova prolazilo kroz in vitro oplodnju, 15210 žena je rodilo djecu, dok su 1564 para posvojili dijete.

U Danskoj se veliki broj parova koji žele posvojiti dijete prvo podvrgnu tretmanima in vitro oplodnje.

Rezultati su pokazali da su posvojenja češća među parovima koji su financijski stabilni, a oni potom žive duže i imaju manji rizik od nastanka mentalnih poremećaja.

Iako se istraživanje kritizira jer nije dovoljno reprezentativno, stručnjaci ističu da je i više nego očito da djeca imaju pozitivan učinak na zdravlje roditelja.

Mentalni poremećaji su bili znatno češći kod osoba i parova koji nemaju djecu. Oni su također imali veći rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava i raka, zbog čega može doći do preuranjene smrti. Rezultati su pokazali da parovi koji posvoje dijete imaju rizik od nastanka preuranjene smrti za čak 50% manji.

Znanstvenici ističu da razlog može biti neodgovorno ponašanje, konzumiranje droga, pretjerano konzumiranje alkohola, pušenje i depresija.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti