Usamljenost uzrokuje demenciju?

Usamljenost uzrokuje demenciju?

Usamljenost uzrokuje demenciju?
  • Objavljeno: Srijeda, 12.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe koje se osjećaju usamljeno imaju veći rizik od nastanka demencije, tvrde nizozemski znanstvenici.

Demencija može nastati zbog niza faktora, uključujući starost, neka medicinska stanja kao što su bolesti krvožilnog sustava i psihičke probleme, kao što je depresija.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry, tvrde kako usamljenost značajno povećava rizik od nastanka demencije.

U istraživanju, koje je trajalo 3 godine, je sudjelovalo 2173 osobe koje na početku istraživanja nisu pokazivale znakove demencije. Na početku istraživanja su zabilježeni sljedeći podaci:

  • 46% njih živi samo
  • 75% njih tvrdi kako nemaju društveni život
  • 20% njih tvrdi da se osjećaju usamljeno

Na kraju razdoblja znanstvenici su testirali njihove kognitivne sposobnosti. Rezultati su pokazali da 50% sudionika koji su izjavili da se osjećaju usamljeno pokazuju znakove demencije.

Kada su ostali faktori (sveukupno zdravlje, dob) uzeti u obzir, sudionici koji su izjavili da se osjećaju usamljeno su imali za čak 64% veći rizik od nastanka demencije.

Voditelj istraživanja prof. Tjalling Jan Holwerda je izjavio kako "ovo istraživanje pokazuje da osjećaji igraju veliku ulogu u cjelokupnom zdravlju."

Znanstvenici ističu da samački život nije isto što i usamljenost. Naime, mnogim ljudima odgovara samački život, a nisu usamljeni jer održavaju društveni život.

Iako je istraživanje potrebno nastaviti, stručnjaci preporučuju redovitu tjelovježbu, pravilnu prehranu i prestanak pušenja kako biste spriječili nastanak demencije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti