Partner pod stresom vas može odvesti u raniju smrt

Partner pod stresom vas može odvesti u raniju smrt

Partner pod stresom vas može odvesti u raniju smrt
  • Objavljeno: Srijeda, 17.08.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanjem na pticama je utvrđeno da ako imate partnera koji je često pod stresom imate veću vjerojatnost da ćete doživjei raniju smrt, čak i ako ste i sami opušten tip osobe.

Znanstvenici sugeriraju kako bi osnovni razlog mogao biti zato jer "nije baš utješno" živjeti s nekim tko je stalno "nervozan".

Profesor Pat Monaghan s Glasgowskog sveučilišta objašnjava, a Telegraph prenosi: "Poruka koju želimo prenijeti, je da vam krivi odabir partnera može biti loš za zdravlje."

"Druga istraživanja dovela su nas do očekivanja ​​da će povećana izloženost stresu u ranoj životnoj dobi smanjiti životni vijek u odrasloj dobi, ali nismo očekivali tako veliki utjecaj na njihove partnere."

"Ptice koje nisu pod stresom imale su četiri puta veću stopu smrtnosti od normalne, ako su dobili partnera koji je iskusio stres u ranijem dijelu života."

Istraživači su proučavali zebe, zato jer one stvaraju jake veze s partnerima te reagiraju na stres na isti način kao ljudi.

Pola ptica u istraživanju je dobilo hormon stresa na dva tjedna kada su bili mali, a zatim su sve ptice odrasle u okruženju bez stresa.

One koje su bile izložene stresu u ranoj životnoj dobi, kasnije su bile puno osjetljivije na njega kao odrasle ptice, u odnosu na "opuštenije" zebe, što je naravno lošije za zdravlje.

Ptice su zatim dobile partnere i praćen je njihov životni vijek. Oni koji su bili pod stresom kao mladi, imali su daleko kraći životni vijek, ​​kao i njihovi partneri, čak i ako su oni sami uživali u opuštenom početku života.

"Ono što smo otkrili je da je učinak zarazan, ali samo kada je izloženost stresu u ranom dijelu života," prof. Monaghan ističe.

"Ako ovo primjenimo na ljudima, možemo pretpostaviti da u vrijeme recesije, na primjer, netko tko je pretrpio stres kao dijete može osjećati više problema. A to će biti loša vijest za njihovog partnera."

"Ptice, kao i ljudi, su monogamna bića i reagiraju na stres na vrlo sličan način."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti