Učinci prenatalnog stresa se mogu prenijeti na više generacija

Učinci prenatalnog stresa se mogu prenijeti na više generacija

Učinci prenatalnog stresa se mogu prenijeti na više generacija
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.08.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Izloženost stresu u ranoj trudnoći može dovesti do dugoročnih promjena kod potomstva, koje se mogu prenijeti preko više generacija.

Istraživanje je pokazalo kako su muški potomci mužjaka miševa izloženi prenatalnom stresu, više osjetljivi na stres kao odrasli miševi.

Dr. Tracy Bale i njezine kolege sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, u ranijim istraživanjima su utvrdili kako su mužjaci miševa osjetljivi na prenatalni stres.

U trenutnom istraživanju je dr. Bale, zajedno s dr. Chrisom Morganom, uzgajala mužjake osjetljive na stres i parila ih s normalnim ženkama kako bi vidjela da li se pojačani stres može prenijeti na novu generaciju miševa.

Iako muški potomak nije imao dodatnu izloženost stresu u maternici, svi su pokazali izraženije reakcije na stres, baš kao i njihovi očevi.

"Ovo istraživanje pokazuje kako se učinci majčinskog stresa kod miševa prenose preko sinova na unuke od majki koje su pod velikim stresom," objašnjava dr. Arthur Arnold, stručnjak za spolne razlike u mozgu s Kalifornijskog sveučilišta.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti