Zašto više jedemo kada smo pod stresom?

Zašto više jedemo kada smo pod stresom?

Zašto više jedemo kada smo pod stresom?
  • Objavljeno: Utorak, 16.08.2011.
  • Broj pregleda: 4.172
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stres privremeno "prespaja" živčane stanice u mozgu kako bi pojačao osjećaj gladi.

Istraživači s Hotchkiss Brain Institutea sa Sveučilišta u Calgaryu, otkrili su mehanizam kojim stres povećava nagon za hranom kod štakora.

Ovo novo otkriće moglo bi pružiti uvid u zašto se stres smatra jednim od temeljnih razloga za toliku pretilost.

Isprobajte 5 biljaka koje pobjeđuju stres i tjeskobu!

Uobičajeno, mozak proizvodi neurotransmitere (oni su odgovorni za komunikaciju između stanica u mozgu) koje zovemo endokanabinoidi, a oni opet šalju signale kako bi kontrolirali apetit.

U ovom istraživanju, istraživači su otkrili da kada hrana nije prisutna, stres reagira tako da privremeno uzrokuje funkcionalno prespajanje u mozgu.

Ovo ponovno prespajanje može narušiti sposobnost endokanabinoida da regulira unos hrane te može pridonijeti povećanoj potrebi za unosom hrane.

Istraživači su također otkrili da kada blokiraju učinke hormona stresa u mozgu, nedostatak hrane nije uzrokovao promjene u neuronskom području.

Istraživači dr. Jaideep Bains i dr. Quentin Pittman, posebno su obratili pažnju na živčane stanice (neurone) u regiji mozga koju nazivamo hipotalamus. Ovaj dio je poznat da ima važnu ulogu u kontroli apetita i metabolizma te je identificiran kao primarna regija odgovorna za moždani odgovor na stres.

Pobijedite stres na potpuno prirodan način!

"Ovi rezultati mogu pomoći objasniti kako se stanična komunikacija u našem mozgu može prespojiti kada je u pitanju nedostatak hrane," objašnjava Bains, a prenosi Top News.

"Zanimljivo, ove promjene nisu nužno potaknute zbog nedostatka hranjivih tvari, već zbog stresa koji je uzrokovan nedostatkom hrane," zaključuje istraživač.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti