Zašto više jedemo kada smo pod stresom?

Zašto više jedemo kada smo pod stresom?

Zašto više jedemo kada smo pod stresom?
  • Objavljeno: Utorak, 16.08.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stres privremeno "prespaja" živčane stanice u mozgu kako bi pojačao osjećaj gladi.

Istraživači s Hotchkiss Brain Institutea sa Sveučilišta u Calgaryu, otkrili su mehanizam kojim stres povećava nagon za hranom kod štakora.

Ovo novo otkriće moglo bi pružiti uvid u zašto se stres smatra jednim od temeljnih razloga za toliku pretilost.

Isprobajte 5 biljaka koje pobjeđuju stres i tjeskobu!

Uobičajeno, mozak proizvodi neurotransmitere (oni su odgovorni za komunikaciju između stanica u mozgu) koje zovemo endokanabinoidi, a oni opet šalju signale kako bi kontrolirali apetit.

U ovom istraživanju, istraživači su otkrili da kada hrana nije prisutna, stres reagira tako da privremeno uzrokuje funkcionalno prespajanje u mozgu.

Ovo ponovno prespajanje može narušiti sposobnost endokanabinoida da regulira unos hrane te može pridonijeti povećanoj potrebi za unosom hrane.

Istraživači su također otkrili da kada blokiraju učinke hormona stresa u mozgu, nedostatak hrane nije uzrokovao promjene u neuronskom području.

Istraživači dr. Jaideep Bains i dr. Quentin Pittman, posebno su obratili pažnju na živčane stanice (neurone) u regiji mozga koju nazivamo hipotalamus. Ovaj dio je poznat da ima važnu ulogu u kontroli apetita i metabolizma te je identificiran kao primarna regija odgovorna za moždani odgovor na stres.

Pobijedite stres na potpuno prirodan način!

"Ovi rezultati mogu pomoći objasniti kako se stanična komunikacija u našem mozgu može prespojiti kada je u pitanju nedostatak hrane," objašnjava Bains, a prenosi Top News.

"Zanimljivo, ove promjene nisu nužno potaknute zbog nedostatka hranjivih tvari, već zbog stresa koji je uzrokovan nedostatkom hrane," zaključuje istraživač.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti