Pijete li dovoljno vode nakon vježbanja?

Pijete li dovoljno vode nakon vježbanja?

Pijete li dovoljno vode nakon vježbanja?
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.08.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sigurno ste se susreli s danima tijekom kojih zaboravljate popiti čak i jednu čašu vode. Proći će sati i sati dok ne shvatite da niste tijelu osigurali ono što mu je najpotrebnije i neophodno za pravilno funkcioniranje.

Svima se može dogoditi da zaborave tijekom dana piti vodu, što neće predstavljati opasnost za zdravlje, ali bi moglo ako vodu zaboravljate piti čak i nakon treninga, naročito treninga visokog intenziteta.

Otkrijte zašto je adekvatan unos vode važan!

Nekoliko istraživanja je pokazalo da je sposobnost tijela da regulira srčani ritam puno slabija nakon intenzivnog treninga, što može povećati rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, čak i ako ste potpuno zdravi.

Istraživanje znanstvenika iz Brazila je pokazalo da će srce vratiti svoj uobičajeni ritam rada puno brže ako tijelu osigurate adekvatnu količinu vode nakon treninga. Tako će srce puno lakše pumpati krv i smanjit ćete rizik od nastanka niza komplikacija.

Tijekom treninga visokog intenziteta, tijelo izgubi 1 do 4% vode iz tijela po jednom satu. Ta tekućina dolazi iz unutrašnjosti stanica i krvne plazme. Kako se više znojite, tako se volumen plazme počinje smanjivati. Srce počinje tada brže raditi. Prosjek ubrzanja je 3 do 6 otkucaja po minuti.

Saznajte koji simptomi upućuju na manjak vode!

Kako biste znali koliko točno vode biste trebali popiti nakon treninga, stručnjaci savjetuju da se izvažete netom prije i poslije treninga, bez da pijete vodu između vaganja. Htjet ćete popiti 150% više od izgubljene tjelesne težine. Tih 50% više je potrebno popiti jer ćete višak osloboditi putem mokraće. Stoga, ako nakon treninga težite 0.5 kilograma manje, trebat ćete popiti oko 3 čaše vode.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti