Što znate o zdravlju?

Što znate o zdravlju?

Što znate o zdravlju?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znojenje znači da vježbate dobro
Dok znojenje čini da vaše srce radi više i sagorijeva više kalorija, povećava se i rizik od ozljeda. Dakle, umjesto da vam cilj vježbanja bude da se znojite puno, trebali biste pokušati izbjeći pretjerano znojenje prilikom vježbanja. Zašto? Energija potrebne za hlađenje tijela dolazi iz žlijezda znojnica, koje leže malo ispod kože.

Metabolička energija koja se koristi za lučenje znoja i više energije koja je ispuštena iz tijela u obliku znoja, znači da je manje energije preostao za mišiće i ostale tjelesne funkcije. Stoga, što se više znojite, manje su učinkoviti vaši mišići, a time i samo vježbanje.

Ako ne boli, ne trudite se dovoljno
Manji bolovi se očekuju pri vježbanju, posebice ako je tijelo dulje bez fizičkog opterećenja, ali bol ne bi trebala biti nepodnošljiva. Zapamtite, bol je način na koji tijelo govori da nešto nije sasvim dobro, a to je znak da prestanete raditi ono što radite.

Nikada nemojte piti vodu dok vježbate
Pogrešno! Uvijek biste trebali nadoknaditi zalihe vode dok vježbate, a ako se osjećate kao da ste izgubili vodu trebali biste ju zamijeniti odmah. To je važno jer stanice u vašem tijelu trebaju dovoljno vode da biste se oslobodili od toksina.

Kada stanice nemaju dovoljno vode onda se bore za obavljanje funkcija sve dok se voda ne nadoknadi. Kada se to dogodi, vaše mišiće je teško pratiti i kao rezultat toga srce se napreže.

Izbjegavanje kasnih obroka je izbjegavanje viška kilograma
Ako jedete kasno u noć vaše tijelo će pohraniti više mastim, mislilo se do sada. Međutim, prema studiji Dunn Human Nutrition, jedenje obroka noću ne znači da će tijelo pohraniti više masnoće, nego je to u ukupnom iznosu od pojedene hrane tijekom 24-satnog perioda koji je značajniji.

Krumpir je neprijatelju
Ograničenje ugljikohidrata je jako naglašavano u provođenju nekih dijeta, ali sada znamo da volimo krumpir, rižu i tjesteninu jer su željeni izvor energije. Kako bi spriječili dobivanje kilograma, međutim, važna je tjelovježba i pravilna uravnotežena prehrana.

Preskakanje doručka će pomoći kod mršavljenja
Doručak je zaista najvažniji obrok dana! Kada spavate osam sati vaše tijelo treba energiju kako bi ispravno funkcioniralo. I premda oni koji preskoče doručak jesu u stanju nadoknaditi energetske potrebe kasnije u dan, oni vjerojatno neće dobiti sve vitamine i minerale koje mogu dobiti doručkom.

Banane su najbolji izvor energije i kalija
Oni su dobar izvor, ali i danas postoje neke rasprave da li banana ima visoki glikemijski indeks, koji podiže šećer u krvi i ometa dugoročne energetske razine. Ako ste u potrazi za alternativnim izborom, celer sadrži više kalija, više je uravnotežen oblik energije i prehrane.

Kofeinska pića su dobar izvor energije
Energetski napitci mogu dati instant energiju, ali izvješća sugeriraju da su također povezana s mučninom i nepravilnim radom srca.

U 2008, Journal of American College Health objavio je izvješće o povezanosti energetskih pića i rizičnog ponašanja, primjerice nezaštićenog seksa, zloupotrebi droga i nasilja.

Isprekidan san će dovesti do lošeg raspoloženja
Zapravo, suprotno je istinito - ako vas probudi jaka sunčeva svjetlosti, to može povećati energiju za ostatak dana. Smatra se da je to zbog činjenice da svjetlost stimulira neurotransmitere u mozgu, što zauzvrat poboljšava raspoloženje i motivaciju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije