Pijete li previše alkohola?

Pijete li previše alkohola?

Pijete li previše alkohola?
  • Objavljeno: Utorak, 30.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pokoja čašica pića tu i tamo neće imati negativan učinak na zdravlje mozga, ali ako vam to postane svakodnevna navika u kojoj prekomjerno uživate, smanjenje kognitivnih sposobnosti i gubitak pamćenja možete ubrzati za čak 6 godina.

Znanstvenici iz Velike Britanije i Francuske su proveli istraživanje koje je pokazalo da alkohol može značajno ugroziti zdravlje mozga.

Sudionici su za potrebe istraživanja rješavali testove pamćenja i kognitivnih sposobnosti u 3 navrata. Također su ispunjavali testove s pitanjima o njihovim životnim navikama, među kojima su bila i pitanja o učestalosti konzumiranja alkohola.

Muškarci, koji nisu konzumirali alkohol, nisu pokazali nikakve promjene s pamćenjem i kognitivnim sposobnostima. S druge strane, muškarci koji su svakodnevno uživali u prekomjernim količinama alkohola, su pokazali lošije rezultate na svim testovima.

Jeste li znali da alkohol šteti mozgu već nakon šest minuta!

Znanstvenici ističu da su otkrili kako prekomjerna konzumacija alkohola uzrokuje pad funkcija mozga, koji se potom može usporediti s mozgom muškarca starijeg 6 godina. Konzumacija alkohola povećava upalu u tijelu i razinu toksičnih spojeva u mozgu.

Također negativno utječe na cirkulaciju krvi prema glavi. Svi ovi učinci zasebno, ali i u kombinaciji mogu uzrokovati prijevremeni gubitak pamćenja i slabljenje kognitivnih funkcija. Istraživanje je provedeno samo na muškarcima, ali znanstvenici vjeruju da bi rezultati bili poprilično jednaki i na ženama.

Znanstvenici ističu da muškarci ne bi smjeli popiti više od 4 jedinice alkohola dnevno, a žene više od 3 jedinice alkohola dnevno. Jedna jedinica alkohola je oko 8 grama čistog alkohola.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti