Pilule za PMS

Pilule za PMS

Pilule za PMS
  • Objavljeno: Nedjelja, 31.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje teško proživljavaju predmenstrualni sindrom (PMS) mogle bi imati koristi od uzimanja niske doze kontracepcijskih pilula, vjeruju znanstvenici.

Istraživači s američkog sveučilišta "University of North Carolina" provode kliničko ispitivanje kako bi otkrili mogu li kontracepcijske pilule pružiti učinkovitu terapiju ženama koje boluju od predmenstrualnog disforičnog poremećaja.

Spomenuti poremećaj utječe na sposobnost žene da normalno funkcionira nekoliko dana u mjesecu, uzrokujući teško nadimanje, manjak energije, palpitacije i bol u zglobovima ili mišićima.

Prijašnja istraživanja upućivala su na to da promjene u ravnoteži ženskih spolnih hormona potiču depresiju kod žena sa spomenutim poremećajem više nego trenutne razine tih hormona.

Dr. David Rubinow, profesor i pročelnik katedre za psihijatriju na Medicinskom fakultetu spomenutog sveučilišta, komentirao je: "Nadamo se da će to istraživanje pokazati da način uzimanje kontracepcijskih pilula utječe više nego njihov sastav na uspješnost liječenja predmenstrualnog disforičnog poremećaja."

"Ako možemo spriječiti hormonske cikluse, možemo ukloniti i simptome predmestrualnog disforičnog poremećaja," zaključio je. U kliničko ispitivanje bit će uključene tri skupine s po 27 žena tijekom razdoblja od tri mjeseca što bi naposljetku moglo rezultirati novim lijekom za taj poremećaj.

Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti