Pilule s niskom dozom hormona uzrokuju bol tijekom seksa?

Pilule s niskom dozom hormona uzrokuju bol tijekom seksa?

Pilule s niskom dozom hormona uzrokuju bol tijekom seksa?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da žene koje uzimaju pilule s niskom dozom estrogena često osjećaju bol tijekom seksa, ali i orgazma.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 1000 žena, a pokazalo se da one koje uzimaju pilule s niskom dozom estrogena češće osjećaju bol tijekom seksa i orgazma.

"Ovo istraživanje nam iznova potvrđuje da ista vrsta pilule ne mora nužno biti dobra za sve žene", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Nirit Rosenblum.

Kako bi se uvjerila u točnost rezultata, dr. Rosenblum je uspoređivala simptome, naročito bol, kod žena koje uzimaju pilule s niskom dozom estrogena i onih koje uzimaju pilule s višom dozom estrogena.

Pilule koje sadrže manje od 20 mikrograma estrogena se smatraju pilulama s niskom dozom estrogena, dok one koje sadrže 20 ili više mikrograma estrogena se smatraju standardnima, odnosno normalnima.

Istraživanje je provedeno na 932 žene u dobi od 18 do 39 godina. Žene koje su imale povijest stanja kao što su bolovi u zdjelici, endometrioza, kao i žene koje su bile ili jesu trudne, nisu sudjelovale u istraživanju.

Žene su ispunjavale anketu koja je sadržavala pitanja o vrsti kontracepcije i pilula, ali i simptoma, među kojima je bila i bol tijekom seksa i orgazma. Od 327 žena, koje uzimaju pilule, oko 50% njih je uzimalo pilule s niskom dozom estrogena.

27% žena, koje uzimaju pilule s niskom dozom estrogena je izjavilo da osjećaju bol tijekom seksa, u usporedbi sa 17.5% žena, koje uzimaju standardne pilule.

Što se tiče boli tijekom orgazma i nakon seksa, ona se čak dvostruko češće javlja kod žena koje uzimaju pilule s niskom dozom estrogena.

Žene, koje osjećaju bol tijekom seksa od kada uzimaju pilule, se trebaju posavjetovati s ginekologom kako bi zamijenio vrstu pilula koje uzimaju. Ipak, neka istraživanja su pokazala da pilule s većom dozom estrogena nose i više rizika, naročito od nastanka krvnih ugrušaka, stoga je svakako potrebno razmotriti sve prednosti i nedostatke.

Podaci i zaključci ovog istraživanja se trebaju smatrati preliminarnima dok se ne provede ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika, prenosi EverydayHealth.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti