Ples u visokim petama stavlja prste pod ogroman pritisak

Ples u visokim petama stavlja prste pod ogroman pritisak

Ples u visokim petama stavlja prste pod ogroman pritisak
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nošenje visokih peta dok plešete može dodati gracioznost ženskim pokretima, no peta u biti daje dodatan pritisak na prste plesačice.

Britanski i kineski istraživači izmjerili su pritisak koji se vrši na tabane kod šest profesionalnih plesačica. Otkrili su da kad ispitanica pleše bosa, snaga se širi ravnomjerno između pete i nožnih prstiju. Ples u štiklama međutim, rezultira s više snage koja se prenosi na prednju stranu stopala.

Plesanje u 10 centimetara visokim petama može dovesti do pritiska od tri atmosfere koji je primijenjen na prste, prema Yaodong Guu i kolegama sa Sveučilišta u Liverpoolu.

Ovaj povećani pritisak na prednji dio stopala tijekom duljeg vremenskog razdoblja može dovesti do nelagode i bolnog stanja koje se naziva plantarni fasciitis, objašnjavaju istraživači i dodaju kako će otkrića možda pomoći poboljšanju dizajniranja novih plesnih cipela s visokim petama.

„Većina objavljenih istraživanja je bila usmjerena na učinke cipela s visokom petom na normalno hodanje, dok je istraživanje na intenzivnijim kretnjama, kao što je ples, bilo vrlo ograničeno," ističu znanstvenici.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti