Novorođeni uče i dok spavaju

Novorođeni uče i dok spavaju

Novorođeni uče i dok spavaju
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tek rođene bebe mogu spavati i do 18 sati na dan. Ali suprotno raširenom uvjerenju, one tijekom sna nisu pasivne. Američki znanstvenici dokazali su da i utonule u duboki san mogu učiti.

Psihobiologinja Inge-Marie Eigsti sa Sveučilišta Connecticut u suradnji s timom znanstvenika sa Sveučilišta Columbia ustanovila je da tek rođene bebe neprestano procesuiraju informacije iz vanjskog svijeta, te i da bebe stare tek sat vremena mogu učiti dok spavaju.

Budući da dojenčad većinu vremena provodi spavajući dokaz da tijekom sna mogu učiti nude objašnjenje na pitanje kako to da se bebe tako brzo priviknu na postnatalnu okolinu.

Prof. Eigsti, koja se posebno bavi problemom autizma, kaže da provedeni test može pomoći i pri ranom prepoznavanju razvojnih problema poput autizma i disleksije.

Test su bazirali na ponavljanju tona nakon kojeg je slijedio nježni dašak vjetra na bebine kapke. Znanstvenici su otkrili da je 24 od 26 beba moglo već nakon 20 minuta povezati ton s daškom i reagirati sukladno tome jače stiskajući oči. Nakon nekog vremena, tijekom kojeg je puštan samo ton bez daška, bebe su i dalje stiskale oči očekujući dašak.

"Treptanje oka kao obrana od daška je refleks o kojem ne razmišljamo. No stiskanje očiju jer očekujemo dašak je nešto sasvim drugačije. To je naučeni odgovor," kaže prof. Eigsti.

Bebe su snimane video kamerom, a male elektrode bilježile su njihovu bioelektričnu aktivnost. Rezultati su pokazali da su se određeni moždani valovi mijenjali tijekom testiranja reflektirajući proces memoriranja i učenja. Znanstvenika je iznenadilo da su bebe učile spavajući.

Sve bebe uključene u studiju imale su jedan do dva dana i sve su tijekom testiranja spavale.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti