Pušenje za vrijeme trudnoće utječe na koordinaciju djeteta

Pušenje za vrijeme trudnoće utječe na koordinaciju djeteta

Pušenje za vrijeme trudnoće utječe na koordinaciju djeteta
  • Objavljeno: Petak, 24.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema najnovijem istraživanju, žene koje puše tijekom trudnoće izlažu se velikoj opasnosti koja može negativno utjecati na koordinaciju i fizičku kontrolu njihove buduće djece.

Štoviše, otkriveno je da se na sposobnosti dječaka utječe u većoj mjeri nego kod djevojaka, dodaje profesor Scott Montgomery.

Postoji veza između nikotina i testosterona. Nikotin može utjecati na razvoj mozga, a ima posebnu interakciju s testosteronom, osobito tijekom fetalne faze, a to čini dječake ekstra osjetljivijima na izloženost nikotinu tijekom te faze, objašnjava Matz Larsson.

Rezultati se temelje na proučavanju na više od 13.000 djece. Djeca su sva rođena u Velikoj Britaniji u istom tjednu tijekom ožujka 1958. godine, te su praćena cijeli život. Navike pušenja njihovih majki tijekom trudnoće su također zabilježena.

U dobi od jedanaest godina, djeca su testirana u školi u smislu fizičke kontrole i koordinacije. Imali su vremenski ograničene zadatke koje su morali obavljati s obje ruke u isto vrijeme.

Djeca majki koje su pušile najmanje devet cigareta dnevno tijekom trudnoće imali su veće poteškoće sa zadatcima, posebno kada su koristili ne-dominantnu ruku, koja je za većinu nas lijeva ruka.

Naši nalazi sugeriraju da žene koje puše tijekom trudnoće izlažu opasnosti motoričke sposobnosti svojeg djeteta. Postoji u biti nekoliko razloga iza svega ovoga. Nikotin je u interakciji s acetilkolinom, a on je važan neurotransmiter kada se mozak razvija tijekom fetalne faze. No to također može biti i slučaj da majčino pušenje dovodi do oblika fetalne pothranjenosti, objašnjava Matz Larsson.

Vjerujemo da je to zanimljivo istraživanje jer se temelji na fizikalnim testovima, a ne kognitivnima, koji ovise, na primjer, o elementima učenja. To čini naše rezultate manje osjetljivima na utjecaje društvenih i ekonomskih čimbenika. Ostali čimbenici povezani s majčinim pušenjem još uvijek mogu utjecati na rezultat, no razlika u motoričkim sposobnostima je ostala i nakon provjere za takve čimbenike, dodaje Montgomery.

Ovi rezultati također nam pomažu da bolje razumijemo zašto su neurološke funkcije u djetinjstvu povezane s nepovoljnim zdravstvenim ishodima u kasnijem životu, kao što su pretilost i dijabetes tipa 2, a oni su također povezani s pušenjem majki za vrijeme trudnoće. Osim toga, važno je uzeti u obzir čak i neznatna oštećenja u djetinjstvu. Vrlo često se mogu povezati s ubrzanim opadanjem motoričkih funkcija i općenito zdravlja u kasnijem životu, zaključuje Scott Montgomery.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti