Zašto se na voću tako brzo stvara plijesan? Uz ovaj trik to možete spriječiti!

Zašto se na voću tako brzo stvara plijesan? Uz ovaj trik to možete spriječiti!

Zašto se na voću tako brzo stvara plijesan? Uz ovaj trik to možete spriječiti!
  • Objavljeno: Petak, 26.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Užasan je osjećaj otići u trgovinu, odabrati svoju omiljenu vrstu voća i ponijeti ga kući samo da biste otkrili da plijesni dan ili dva kasnije prije nego ste uopće imali priliku uživati u njemu. Ovaj uobičajeni problem ne samo da vas sprječava da uživate u njemu, već vam može uzalud potrošiti i novac.

Bobičasto voće sadrži puno vode

Zašto voće tako brzo plijesni? Plijesan se razvija uz puno vode i kisika, tako da brzina plijesni voća obično ovisi o sadržaju vode u voću, starosti voća i načinu skladištenja. Na primjer, bobičasto voće ponekad najbrže plijesni jer je njihov sadržaj vode tako visok. Rachel Fine, registrirana dijetetičarka nutricionistica i osnivačica To The Pointe Nutrition otkriva kako spriječiti prebrzo stvaranje plijesni na različitim vrstama voća.

Bobičasto voće poput kupina, jagoda i malina može biti jedno od voća koje najbrže plijesni, a ponekad i najskuplje za kupnju, što vas može ponekad učiniti frustriranima. "Da biste to spriječili, prvo isperite svoje bobice u njihovoj posudi pod hladnom, tekućom vodom. Zatim ponovo isperite bobice, ovaj put u otopini jednog dijela bijelog octa i četiri dijela vode", objašnjava Fine.

Kako čuvati banane?

Još jedno uobičajeno voće koje se može prebrzo pokvariti, pogotovo ako ih kupite u hrpi, su banane. Često banane donesemo kući i stavimo ih u zdjelu s voćem ili pladanj, ali Fine predlaže da promijenite gdje i kako ih skladištite. "Etilen se proizvodi od banana i povećava stopu kvarenja, pa da biste to spriječili, objesite banane kako biste potaknuli protok zraka i spriječili koncentraciju emisija etilena u jednom području", navodi Fine.

Ako još uvijek ustanovite da vam se voće kvari prije nego što ga sve pojedete, možda biste trebali kupovati manje količine češće ili, umjesto toga, možete probati smrznuto voće.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti