Dijabetes tipa 2 je moguće spriječiti

Dijabetes tipa 2 je moguće spriječiti

Dijabetes tipa 2 je moguće spriječiti
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Više od 90 posto slučajeva dijabetesa kod odraslih je moguće spriječiti, a ako su dovoljno rano uočeni još su izlječivi.

Obično možete uočiti ako ste u predijabetičkom stanju ili ako imate dijabetes, da vam se masnoća pohranjuje najviše u trbuhu, a ne u bokovima. To je znak visoke razine inzulina, jer inzulin posebno uzrokuje pohranjivanje masnoća u predjelu trbuha. Prvi znak dijabetesa se javlja kada tijelo gubi svoju sposobnost da reagira na inzulin, što uzrokuje da vaša gušterača ispušta povećane količine inzulina kako razina šećera u krvi ne bi narasla previše. Kada razina šećera u krvi naraste previše, šećer se stopi s površinom membrane stanica i više se ne može odvojiti. S vremenom se pretvara u sorbitol koji uništava stanice i uzrokuje srčani udar, moždani udar, bolesti bubrega, sljepoću, gluhoću i druge posljedice dijabetesa.

Sljedeće radnje pomažu u prevenciji i liječenju šećerne bolesti:

  • Vježbajte. Kontrakcija mišića izvlači šećer iz krvi tako brzo da ona obično sprječava visok porast šećera u krvi.
  • Pazite na težinu. Masne stanice oslobađaju hormone koji uzrokuju upalu i blokiraju tjelesne receptore za inzulin kako ne bi reagirali na inzulin.
  • Izlažite se dovoljno suncu (s odgovarajućim oprezom kako bi se spriječio rak kože). Nedostatak vitamina D uzrokuje pad ioniziranih razina kalcija. To uzrokuje lučenje ogromnih količina paratiroidnih hormona koji sprečavaju stanično reagiranje na inzulin.
  • Kada ne vježbate, izbjegavajte namirnice koje sadrže rafinirane ugljikohidrate koji uzrokuju najveći porast šećera u krvi. Najgori oblici su šećer u tekućem obliku (voćni sokovi, zašećerena bezalkoholna pića, šećer u kavi ili čaju) i namirnice od brašna.
  • Ne konzumirajte više od dva alkoholna pića dnevno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti